Flera produktionsstopp efter bränder: "Varit motigt"

Fyra bränder på fem dagar. Ikea Industry har tvingats stoppa produktionen upprepade gånger efter problem. "Det har varit lite motigt", säger vd Klas Franzén.

Räddningstjänsten har larmats till fyra bränder på Ikea Industry på fem dagar. "Nu förutsätter jag att allt är i ordning efter dagens arbete", säger vd Klas Franzén.

Räddningstjänsten har larmats till fyra bränder på Ikea Industry på fem dagar. "Nu förutsätter jag att allt är i ordning efter dagens arbete", säger vd Klas Franzén.

Foto: Micael Rundberg, arkivbild

Hultsfred2020-07-07 20:00

Men nu ska allt vara i ordning igen, hoppas han.

– Vi har fortsatt göra åtgärder under tisdagen, så nu förutsätter jag att allt är i ordning efter dagens arbete, så får vi se när vi är redo att köra igång produktionen på max.

Allting härstammar från en incident i torsdags, då det blev rökutveckling i presshallen. Klas Franzén berättar mer.

– I själva verket var det vattenånga, men våra släcksystem reagerar på det och fyllde rör och kulvertar med vatten innan vi var säkra och stängt av allt. Olja, som normalt sett finns i isoleringen, har blandats med vatten. När det dunstat blev det på vissa ställen mycket olja kvar som antänt isoleringen.

– Vi har stannat produktionen i omgångar och bytt så mycket isolering vi trott och räknat med skulle räcka, men när vi provat och kört en stund visade det sig vara olja kvar på andra ställen. Därför fick vi en ny brand på lördagen. 

Efter den incidensen gjorde man ett längre stopp på lördagen, för att byta ännu mer isolering.

Hur har det påverkat att ni tvingats dra ner på produktionen?

– Vi har lager, så hittills har det inte påverkat oss. Men så klart vill vi komma upp i takt igen, så vi kan hålla rätt lagernivåer.

Vad får det här för ekonomiska konsekvenser? 

– Det är inte så vi räknar just nu, utan prio är att få en stabil produktion igen.

Natten till tisdagen brann det igen, nu i isolering som efter branden lagts i containrar långt ifrån byggnader, så det fanns ingen spridningsrisk.

Karta: Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!