Flera talangfulla spelare lämnar Vimmerby IBK

Till hösten lämnar flera lovande innebandyspelare Vimmerby och VIBK. En av dem är Tess Fridh som var nära att ta en plats på RIG, Riksinnebandygymnasiet, men nu i stället flyttar till Jönköping. "Jag har alltid velat dit", säger hon.

Tess Fridh lämnar nu VIBK och idrottshallen i Vimmerby för nya utmaningar i JIK och Jönköping.

Tess Fridh lämnar nu VIBK och idrottshallen i Vimmerby för nya utmaningar i JIK och Jönköping.

Foto: Marcus Johannesson

Innebandy2020-07-09 18:00

Tess Fridh har spelat innebandy sedan hon var åtta år, nu 16 år gammal, väntar nästa steg i karriären. Efter sommaren går flyttlasset till Jönköping (Huskvarna) och innebandyklubben Jönköpings IK. Det var dock ingen självklarhet att så skulle bli fallet. Hon var nämligen nära att komma in på den finaste av Sveriges innebandyskolor. 

– RIG (Riksinnebandygymnasiet) i Umeå tar bara in sju-åtta elever per år från hela landet men efter uttagningen där var jag faktiskt förstareserv, berättar Tess. 

Men det är som bekant långt mellan Småland och Umeå och Tess föredrar att bo närmare familjen i Vimmerby. Det gick också ännu bättre för henne i Jönköping då hon redan efter ett uttagningstillfälle blev antagen till Sandagymnasiets innebandylinje. 

– Jag har fått ett väldigt bra intryck av staden och skolan och har alltid velat flytta dit. Enligt mig är det en innebandystad och jag har varit där på såväl cupspel med VIBK som Smålandsuttagningar, säger Tess som drog till sig intresse från både JIK och Hovslätt men gick på magkänslan och valde de förstnämnda. 

Tess har åldern inne för att få vara med i Smålandslaget men oturligt nog sköts den sista uttagningen i april på framtiden, på grund av pandemin. Hon kommer att tillhöra JIK:s lag i juniorallsvenskan men emellanåt träna med damlaget som huserar i SSL. 

– Den största skillnaden mot tidigare tror jag kommer att vara ett snabbare och mer rörligt spel, det här är ändå en nivå upp. Största utmaningen blir att komma in i gruppen och lära sig deras spelsystem. 

De senaste fem åren har hon haft pappa Tony Fridh och Micael Nilsson som tränare, och nästintill samma lagkamrater. 

Hur tänker du kring det, att lämna Vimmerby och tryggheten bakom sig? 

– Klart att det är sorgligt för vi har byggt upp en fin gemenskap här och inte haft några interna problem under åren. Det var mest otäckt i början men nu har man funnit sig i det och det är nära hem, säger Tess. 

Hon flyttar dessutom inte till det nordvästra hörnet av Småland helt själv. Med till Jönköping följer pojkvännen Elliot Kronstrand som också har blivit antagen till Sandagymnasiet. 

– Vi kommer att bo på skolans internat det första året och det är så roligt att vi båda kom in på den skolan vi ville. Jag vill verkligen spela innebandy och utvecklas och det här känns som ett bra steg. 

Utöver Tess och Elliot lämnar nu Hilda Hultqvist VIBK för Växjö. Stella Milton och Daniel Helge testar lyckan i Kalmar. 

Micael Nilsson tar över VIBK:s damlag till kommande säsong. Föregående år var han huvudtränare i F03-04 som vann sin serie, alltså det lag som Tess spelade i. 

– Det är klart att deras frånvaro kommer att märkas, för alla tre har spetsegenskaper. Men det får bli andra som fyller luckorna och kliver fram. Nu väntar seniorspel i division 1 för dem som blir kvar i stället för spel i en ungdomsserie. Men av det jag såg av division 1 förra året så var det inget skrämmande, enligt Nilsson. 

Vad är det klubben gör rätt då ni uppenbarligen får fram talangfulla ungdomar?

– Man känner en samhörighet i lagen och spelarna har roligt och alla uppmärksammas. Det är häftigt att se hur en grupp växer. Vi jobbar med individen och tittar inte på resultattavlan, det tror jag är hemligheten. 

Micael Nilsson till vänster, Tony Fridh till höger.
Micael Nilsson till vänster, Tony Fridh till höger.
Micael Nilsson om:

Tess Fridh: "En väldigt energisk och stark spelare som inte kliver undan. Hon har ett väldigt rappt skott". 

Hilda Hultqvist: "Om möjligt ett ännu vassare skott och svår att ta bollen ifrån, oerhört pricksäker". 

Stella Milton: "Hon är en måltjuv som är på rätt plats vid rätt tillfälle. Hon började som back men har utvecklats till en riktig målskytt". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!