Föreningens förskola dröjer – tar sikte mot vårterminen

Föräldraföreningen Björkern har fått ge upp hoppet om att få till en förskola i Björkfors redan till hösten. Däremot har de nu inlett sökandet efter en verksamhetsansvarig.

Lovisa Bergström är ordförande i föräldraföreningen Björkern. Just nu söker hon med ljus och lykta efter en verksamhetsansvarig till deras förskoleverksamhet.

Lovisa Bergström är ordförande i föräldraföreningen Björkern. Just nu söker hon med ljus och lykta efter en verksamhetsansvarig till deras förskoleverksamhet.

Foto: Privat

Rimforsa2021-08-04 11:52

Ordföranden Lovisa Bergström är trots dröjsmålet positiv när vi når henne via telefon. Under det senaste året har hon, tillsammans med sina föreningskollegor, arbetat hårt för att på ett eller annat sätt väcka förskolan i Björkfors till liv. Kinda kommun har tydligt deklarerat att barnunderlaget på orten är för lågt för en kommunal verksamhet. Därför har en kontakt etablerats med en privat aktör.

undefined
Björkfors gymnastiksal, som ligger precis intill där förskolan planeras, befinner sig just nu i en försäljningsprocess.

– Skulle kommunen ändra sig är vi de första att välkomna det beslutet. Vårt mål är givetvis att det ska till en regelrätt förskola på sikt men vi anser att det, för barnens bästa, är bättre att vi börjar i någon ände än att vi inte börjar alls. Läget nu är att vi söker en verksamhetsansvarig som kan driva pedagogiska omsorg eller familjedaghem, berättar Bergström.

Utöver "chefstjänsten" utannonseras också tre anställningar som dagbarnvårdare.

Vad krävs av en verksamhetsansvarig?

– Eftersom att det i nuläget inte riktigt finns barnunderlag för en regelrätt förskola finns inga formella krav på att man måste vara rektor eller lärare med högskoleutbildning. Det man behöver är erfarenhet av att arbeta med barn på ett pedagogiskt vis, svarar Bergström.

Hur stort har intresset för tjänsterna varit?

– Det finns ett antal som har anmält ett intresse och vi märker att det råder en tid då många börjar överväga att flytta från stad till land. Vissa kanske även har en fot i Björkforstrakten och överväger att sätta båda fötterna här.

undefined
Vid Björkfors skola bedrevs det kommunal förskoleverksamhet fram till 2016. Nu hoppas föräldraföreningen kunna starta förskola till vårterminen 2022.

Föreningens nya mål är att kunna ha ett färdigt koncept till vårterminen 2022 istället. Enligt Bergström har behovet av en förskola ökat.

– Folk flyttar fortfarande in till Björkfors och det är, så att säga, barn på g i husen. En förskoleverksamhet vore ett lyft för hela bygden och i dag, i en tid där distansarbete blir allt vanligare, är man inte lika bunden till en viss plats och jag tror vi kan komma att se en ännu större inflyttning till de här trakterna framöver, konstaterar ordföranden.

Men ni tror att ni kommer att få till en verksamhet till slut?

– Ja, det är det vi hela tiden utgår ifrån och vi har i dag ingen anledning att tro något annat. Samtidigt är det många inblandade och såna här processer tar tid, svarar Bergström och fortsätter: 

– Vi driver det här för att vi tror att det är viktigt för barnen med närhet, trygghet och det lilla sammanhanget.

Karta: Björkfors Skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!