Förändringarna som är här för att stanna

Pandemin har tvingat många till nya arbetssätt och en del kommer förmodligen kvarstå. Vimmerby Tidning frågar tre företag.

I pandemitider har många företag tvingats hitta nya, kreativa lösningar. En del har fungerat så bra att de kommer kvarstå även efter pandemin.

I pandemitider har många företag tvingats hitta nya, kreativa lösningar. En del har fungerat så bra att de kommer kvarstå även efter pandemin.

Foto: Jens Ökvist

Vimmerby2021-08-01 19:00

Virtuella möten, digitala lösningar och arbete hemifrån. Pandemin och krav på social distansering har tvingat fram många förändrade arbetssätt. Men det har också gett upphov till en hel del nya, kreativa lösningar. På Vimmerby Sparbank har den stora skillnaden varit mötet med kunden som till större utsträckning skett digitalt. 

– Skillnaden är att vi har blivit bättre på digitala möten. För de kunder som föredrar att träffa oss digitalt kommer vi fortsätta erbjuda den möjligheten även efter pandemin, säger Kent Skaate, företagschef och vice vd på Vimmerby Sparbank.

Samarbetet med Swedbank har tidigare bidragit till en del Stockholmsresor, något som helt stoppats under pandemin.

– Nu under pandemin har vi inte rest någonting och jag tror att resorna kommer fortsätta begränsas även efter. Den digitala biten har fått en ordentlig skjuts framåt och jag tror det kommer vara mer digitala möten och digitala kurser även framöver, säger Kent Skaate.

Svensk Fastighetsförmedling har under pandemin erbjudit digitala visningar på samtliga av sina fastigheter. Det är en ny service som de kommer fortsätta med även efter pandemin.

– Vi har filmat våra fastigheter även tidigare, men nu går vi runt och presenterar alla utrymmen. Det har gett bra resultat så det kommer vi fortsätta med. Vi har en ganska stor marknad utomlands och för dem har det varit jättebra, säger Edyta Hammar, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Vimmerby.

På Solid Revision i Vimmerby AB får alla som vill arbeta hemifrån. För närvarande arbetar omkring halva personalstyrkan på distans. Hur riktlinjerna kommer se ut efter pandemin är ännu inte bestämt. Successivt hoppas de dock kunna återgå till kontoret i större utsträckning.

– Jag har uppfattningen och känslan av att många längtar tillbaka till kontoret och att många vill ha tillbaka den sociala biten igen, säger Kerstin Klingstedt, kontorschef Solid Revision i Vimmerby AB.

Men vissa förändringar kommer förmodligen kvarstå.

– Helt och hållet tror jag inte vi kommer gå tillbaka till hur det var innan pandemin. Jag tror inte vi kommer resa på samma sätt för korta möten som vi gjort tidigare. Sen tror jag att de lokala mötena på plats kommer bli vanligare igen, men att de digitala mötena kommer stanna kvar som ett komplement, säger Kerstin Klingstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!