Föraren: "Tömde tre släckare – men det hjälpte inte"

Föraren Per-Olof Nilsson hade precis lastat av ett lass och tankat maskinen full när han upptäckte att det rök kraftigt från motorn i maskinen.

Per-Olof Nilsson (till höger) tog sig helt oskadd ur den brinnande maskinen. Men att släcka elden gick inte. 
"Jag hann i alla fall få med mig matsäcken ut", säger han. Här i samspråk med insatsledaren Rolf Proos vid räddningstjänsten.

Per-Olof Nilsson (till höger) tog sig helt oskadd ur den brinnande maskinen. Men att släcka elden gick inte. "Jag hann i alla fall få med mig matsäcken ut", säger han. Här i samspråk med insatsledaren Rolf Proos vid räddningstjänsten.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-02-17 15:33

– Jag tömde tre brandsläckare plus maskinens inbyggda sprinklersystem, men det hjälpte inte. Då var det bara att larma räddningstjänsten, men jag hann i alla fall få med mig matsäcken ur hytten, säger han.

Ett 50-tal meter längre bort på avverkningsplatsen i skogen mellan Toverum och Ankarsrum brinner maskinen fortfarande med öppna lågor och kraftig svart rök stiger upp mot himlen.

– Jag hade precis lastat av och tankat fullt, runt 500 liter, och skulle köra av ett lass till före lunch, säger Per-Olof Nilsson.

Utöver bränslet uppskattar han att det finns några hundra liter olja också i maskinen.

Han satt med ryggen mot motorutrymmet där branden tros ha börjat.

– Därför har man inte den bästa uppsikten åt det hållet, men de gick ju bra och jag tog mig ut utan problem. Men maskinen är ju ingenting att göra åt.

Värdet på den totalförstörda maskinen är svårbedömt.

– En ny kostar väl fem miljoner, men den här är gammal.

Karta: Brandplatsen mellan Toverum och Ankarsrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!