Förbjud nötkött i offentlig måltidsverksamhet

Klimatkrisen är mer akut än någonsin, trots covid-19-pandemins dämpande effekt. Förskolan, skolan och äldreomsorgen i Småland bör därför nu ta chansen att förstärka den positiva trenden med kraftigt minskad nötköttskonsumtion genom att ersätta nötkött med klimatsmarta bönor och linser.

Kalmar län 11 juni 2021 09:31
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Halten uppmätt koldioxid i atmosfären har aldrig varit högre, sedan de exakta mätningarna började för 63 år sedan, rapporterade Washington Post i veckan. Det eldar på den redan snabba upphettningen av vår planet. Lyckas vi inte begränsa temperaturökningen till 2 grader kan det vara för sent, enligt FN. 

Nötkött, som orsakar nästan 40 gånger mer växthusgaser än baljväxter enligt Mat-klimat-listan från SLU, är den i särklass största klimatskurken bland livsmedel. Men som tur är minskade konsumtionen av nötkött med fantastiska 14,3 procent per svensk första kvartalet 2021 jämfört med samma period 2020, enligt Jordbruksverkets nya siffror. Det inger stort framtidshopp.

Mat orsakar 1,8 ton växthusgaser per svensk och år. Att nötkött, komjölk och andra djurprodukter ersätts av baljväxter och andra proteinrika vegetabilier är nödvändigt för att pressa ner växthusgasutsläppen från livsmedel till globalt hållbara 0,3 ton per världsmedborgare och år senast 2050, enligt Naturvårdsverket rapport ”Hållbara konsumtionsmönster”.

Klimatkampen behöver praktisk handling och modiga politiska beslut. Det är dags att förbjuda nötkött i offentlig måltidsverksamhet i Småland och istället servera nyttig växtbaserad mat med proteinrika baljväxter som standard.

Jonas Norberg

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Vimmerby

Därför är det äggbrist bland butikerna i Vimmerby

Vimmerby

Bönderna: Risk att vi får betala för Brexit

Debatt

Debatt: Satsa på de ”matens hus” som redan finns

Debatt

Debatt: Kommuner, satsa mer på ekomaten