Förbudet hävs efter ett år: "Välkommet besked"

Mikroorganismerna har etablerat sig och Rimforsas nya vattenverk är nu redo att producera för fullt. Det innebär att ett års bevattningsförbud hävs.

Nu, ett drygt halvår efter slutbesiktningen, kan Rimforsas nya vattenverk producera för fullt. "Den biologiska processen tar tid", förklarar VA-chefen Håkan Eng.

Nu, ett drygt halvår efter slutbesiktningen, kan Rimforsas nya vattenverk producera för fullt. "Den biologiska processen tar tid", förklarar VA-chefen Håkan Eng.

Foto: Dennis Petersson

Rimforsa2021-06-08 09:58

När VA-chefen Håkan Eng slår upp slagporten till den nya delen av vattenverket har det gått mer än ett och ett halvt år sedan byggstarten. På insidan finns två nya bassänger, 70 kvadratmeter vardera, innehållande så kallade långsamfilter. Här, genom en sandtäckt botten, passerar vattnet i sakta mak. Med hjälp av mikroorganismer, som finns naturligt i floran, filtreras och renas vattnet. Det är den här processen som gör att vattenverket, trots att slutbesiktningen ägde rum i december förra året, inte har producerat till max förrän nu.

undefined
Tillbyggnationen består av två nya bassänger innehållande så kallade långsamfilter. Enligt Håkan Eng fördubblas vattenverkets kapacitet.

– Vi har varit tvungna att vänta på att mikroorganismerna ska sätta sig och få en tillväxt. Det skapas en sorts biohud på ytan av sanden som vattnet sakta går igenom. Det är som ute i naturen kan man säga, då regnet går ner i grundvattnet, förklarar Eng och fortsätter:

– Att få igång den biologiska processen i ett vattenverk tar tid, framförallt när det är låga råvattentemperaturer utomhus. Den biologiska aktiviteten är låg under vinterhalvåret och vi har bara väntat på att våren och värmen ska komma – och det har den gjort nu.

Med tillbyggnationen har produktionen fördubblats och i dag pumpas i snitt 20 kubikmeter ut i ledningsnätet varje timma. Det har också tillkommit ett helt nytt steg i reningsprocessen – där vattnet behandlas med UV-ljus.

– Ljuset neutraliserar virus, bakterier och parasiter genom att hacka upp dna-kedjorna. Det är ytterligare en säkerhetsbarriär.

undefined
"Det är en förutsättning för Rimforsas tillväxt", säger Håkan Eng om det nya vattenverket. Tanken är att verket ska klara av en befolkning på drygt 3 500 personer.

I juni förra året mäktade vattenverket inte längre med att möta den efterfrågan som, med sommarvärmen, uppstod i Rimforsa. Därmed tog kommunen beslut om ett bevattningsförbud. Ett förbud som hävdes först under den här veckan.

– Det känns jätteskönt att vi kan återgå till ett normalläge. När ett samhälle växer som Rimforsa gör, där det byggs nytt, är det också många som är i startgroparna med sina trädgårdar och gräsmattor, så det här är ett välkommet besked, konstaterar Eng.

Finns det fortfarande risk för nya bevattningsförbud?

– Inte på grund av vattenverkets kapacitet. Det skulle vara om det inträffar något stort driftproblem.

Hur länge är tanken att vattenverkets produktion ska räcka?

– Det är svårt att säga, det beror helt på hur länge samhällets expansion fortsätter, men det finns möjlighet att utöka produktionen i befintlig anläggning. Vi talar om ytterligare drygt 25 kubikmeter i timmen, svarar Eng.

undefined
Håkan Eng är sedan årsskiftet ny VA-chef i kommunen. Han efterträder Staffan Andersson som i dagarna går i pension.
Reningsprocessen är avancerad och består förutom långsamfiltren även av UV-strålning. En process som neutraliserar virus och bakterier.
Reningsprocessen är avancerad och består förutom långsamfiltren även av UV-strålning. En process som neutraliserar virus och bakterier.
Karta: Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!