Förbundet: "Vi planerar för en full sÀsong, men..."

Förra sĂ€songen fick vĂ„ra lokala fotbollslag bara spela en halv sĂ€song. 2021 Ă€r planen att kunna genomföra en full sĂ€song – men det Ă€r fortfarande osĂ€kert om det blir sĂ„. "Det krĂ€ver att vi fĂ„r ett beslut att haka upp det pĂ„", sĂ€ger Henrik LandĂ©n, som Ă€r kanslichef pĂ„ SmĂ„lands Fotbollförbund.

SmÄlands FF menar att man siktar mot att kunna genomföra en hel fotbollssÀsong 2021.

SmÄlands FF menar att man siktar mot att kunna genomföra en hel fotbollssÀsong 2021.

Foto: Montage/Arkiv

Fotboll2021-01-28 19:45

Sakta men sĂ€kert börjar det nĂ€rma sig den tiden pĂ„ Ă„ret dĂ„ vĂ„ra lokala fotbollslag slipar pĂ„ de sista detaljerna inför en spĂ€nnande sĂ€songsstart. Förra Ă„ret blev det som bekant inget spel under vĂ„ren och nĂ€r serierna vĂ€l kom igĂ„ng sĂ„ blev de förkortade med enkelmöten mellan alla lag. 

Hur blir det dĂ„ det hĂ€r Ă„ret? Enligt Henrik LandĂ©n, som Ă€r kanslichef pĂ„ SmĂ„lands Fotbollförbund, har man hopp om att det ska bli "som vanligt". 

– Vi planerar för en full sĂ€song, men vi vet inte Ă€n hur det blir. Det krĂ€ver att vi fĂ„r ett beslut att haka upp det pĂ„, sĂ„ att planeringen kan utgĂ„ frĂ„n hela serier. Vi kan inte starta seriespelet om vi inte fĂ„r ett nytt beslut som gör det möjligt, sĂ€ger LandĂ©n.

I februari och mars brukar lagen spela trÀningsmatcher och flera lokala lag har redan spikat sitt försÀsongsschema.

Kommer lagen att kunna spela trÀningsmatcher i februari?

– Vi vĂ€ntar pĂ„ ett nytt beslut frĂ„n FolkhĂ€lsomyndigheten kring seniorer och matchspel. Som lĂ€get Ă€r nu sĂ„ kan vi inte spela Ă€n, men det hĂ€r gĂ€ller fram till den 7 februari. Efter det hoppas vi pĂ„ ett positivt besked och att vi kan slĂ€ppa pĂ„ matcher för seniorer, för vi har ju Ă€ven cupspelet som drar igĂ„ng innan serierna. Det Ă€r en tuff situation vi befinner oss i, förklarar Henrik LandĂ©n, som ocksĂ„ vill lyfta det positiva som har skett pĂ„ sistone:

– En viktig förĂ€ndring som vi gjort gĂ€ller genomförandet av trĂ€ningar. Eftersom vi Ă€r i ett bĂ€ttre lĂ€ge sĂ„ har kommunerna kunnat öppna upp för utomhustrĂ€ning och vi har inte satt nĂ„gon begrĂ€nsning pĂ„ hur mĂ„nga man fĂ„r vara pĂ„ en elvamannaplan. Vi rekommenderar grupper om Ă„tta till tio personer. Det gör att man Ă€ndĂ„ kan trĂ€na i till exempel fyra grupper, vilket Ă€r tvĂ„ hela trupper. 

En viktig detalj som förbundet och lagen har med sig in till 2021 Ă€r att man, trots mĂ„nga om och med, lyckades slutföra seriespelet förra Ă„ret. 

– Ja, vi fick ihop det utan att ha sĂ„ mĂ€rkvĂ€rdigt mĂ„nga matcher som behövde skjutas upp och flyttas pĂ„ grund av smittan. Föreningarna ska ha en stor eloge för hur de har skött sig och för hur de sköter sig nu ocksĂ„. Det Ă€r mĂ„nga som tar ett jĂ€tteansvar, berömmer kanslichefen. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!