"Börjar få luft under vingarna igen"

Efter ett tungt år med inställda föreställningar börjar nu Riksteatern Vimmerby hitta lusten igen. På söndag bjuder man på live-sänd teater på sin Facebook-sida.

Riksteatern Vimmerby bjuder på teater igen. På söndag kliver clown-gruppen 1 2 3 Schtunk upp på scenen. Liveföreställningen kan följas på Riksteatern Vimmerbys Facebook-sida.

Riksteatern Vimmerby bjuder på teater igen. På söndag kliver clown-gruppen 1 2 3 Schtunk upp på scenen. Liveföreställningen kan följas på Riksteatern Vimmerbys Facebook-sida.

Foto: Anders Cöster/pressbild

Vimmerby2021-02-27 20:00

2020 har varit ett tungt år berättar Marie Dunge, ordförande i den unga, ideella föreningen Riksteatern Vimmerby. Alla planerade föreställningar – utom en – fick ställas in. Den föreställning som man till slut ändå körde flyttade man fram till oktober och då kom det endast 14 tappra betalande, vilket förstås resulterade i en brakförlust.

– Det har varit riktigt tungt och svårt att hitta lusten. Men nu börjar vi faktiskt få luft under vingarna igen och känner att energin kommer tillbaka, säger Marie Dunge.

Med början på söndag ska teaterföreningen nämligen, äntligen, kunna bjuda på teater igen. Och det är tack vare ett initiativ från den lilla Riksteaterföreningen i Gnosjö.

– De satt på sin kammare och funderade vad de skulle kunna hitta på, i sann Gnosjö-anda. De sökte ett bidrag från Kulturrådet och fick pengar till digital teknik och gager, berättar Marie Dunge.

Därefter bjöd de in alla andra riksteaterföreningar i landet. Hittills har 60 föreningar nappat och nu på söndag visas en liveföreställning med den humoristiska clown-gruppen 1 2 3 Schtunk, sänd från Gnosjö. Gruppen har gjort sig känd för sina improviserade föreställningar som bygger på verk av bland andra Strindberg och Shakespeare.

– Det är helt gratis och visas på föreningarnas Facebook-sidor. Vi hoppas och tror att det ska bidra till lite extra nerv i och med att det är en föreställning som faktiskt sänds live. Om någon svimmar på scenen, så är det bara så. Det är inte bara en streamad inspelning.   

Den 13 mars är det dags för nästa föreställning. Då med Carl-Einar Häckner i en specialskriven liveföreställning som Häckner själv beskriver som en: "blandning av både humor, trolleri och tafflighet". Livesändningarna från Gnosjö avslutas den 27 mars – då med en konsert i föreställningsformat med bandet Fröken Elvis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!