Företagare går miste om omställningsstödet

Riksdagen har klubbat igenom ett omställningsstöd på 39 miljarder kronor till coronadrabbade företag. Enligt Skatteverket är 180 000 berättigade till bidrag.

Janne Näsström är egenföretagare och ifrågasätter reglerna för det nya omställningsstödet.

Janne Näsström är egenföretagare och ifrågasätter reglerna för det nya omställningsstödet.

Foto: Matilda Hjelm

Debatt2020-07-01 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flera tusen företag väntades söka redan första dagen. Rusningen uteblev, enligt Skatteverket inkom bara 619 ansökningar. Deras teori är att företag är försiktiga eftersom fusk kan ge fängelsestraff och därför lägger de ned mer tid på sina ansökningar för att det ska bli rätt.

Det handlar sannolikt om något annat. Politikerna, oavsett kulör, fattar inte hur företag fungerar.

Själv fyllde jag i den digitala blanketten som automatiskt räknar ut hur mycket stöd mitt företag är berättigat till. Svaret blev noll kronor, trots att min marknad är utraderad sedan i slutet av mars. Så torde det också vara för fler företag.

Vad politikerna inte fattar är följande. Först måste jag hitta uppdrag, sedan utföra dem. Först därefter kan jag fakturera och sedan dröjer det minst 30 dagar innan pengarna finns på företagskontot.

Omställningsstödet gäller minskad omsättning för mars och april. Under dessa månader fakturerade jag uppdrag utförda under perioden december – mars, när det som idag är en fullt utvecklad pandemi bara var något som tycktes begränsat till Kina.

Därför har bolagets omsättning under den bidragsberättigade perioden inte minskat i sådan grad att det berättigar till stöd.

Tydligen inskränker sig stödet till butiker, hotell, restauranger och andra som får betalt direkt när varan eller tjänsten levereras. Företag med längre åtaganden vilka faktureras efter avslutad leverans omfattas inte av stödet.

Trolig orsak är att politiker av alla kulörer och deras tjänstepersoner, inklusive dem som jobbar med företagsfrågor, saknar personlig erfarenhet av företagande. De förstår inte bättre.

Kalla in riksdagen från semestern för att göra om och rätt!