"Borde kanske inte bygga en padelbana med skattepengar"

Entreprenören Niklas Nilsson hoppas att Kindas första padelhall kan resas under hösten. Samtidigt är han kritisk till kommunens padelsatsning som, trots allt, ser ut att bli av.

Mångsysslaren Niklas Nilsson har, tillsammans med kompisen Markus Ineståhl, kommit långt med planerna på en ny padelhall i Kisa. I september hoppas de påbörja själva hallbyggnationen.

Mångsysslaren Niklas Nilsson har, tillsammans med kompisen Markus Ineståhl, kommit långt med planerna på en ny padelhall i Kisa. I september hoppas de påbörja själva hallbyggnationen.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-06-08 09:59

Det var efter förra kommunfullmäktigesammanträdet, när taxan för kommunens nya padelbana skulle klubbas, som kritiska röster höjdes inom Kindapolitiken. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet konstaterade att de, om det var möjligt, ville stoppa byggnationen helt och hållet. Nu, efter diskussion i samhällsbyggnadsnämnden (sbn), meddelar den vice ordföranden Hans Måhagen (S) att så inte blir fallet.

undefined
"Vi står inför fakta", säger Hans Måhagen (S) vars parti har insett att det blir svårt att stoppa padelbyggnationen.

– Plattan till banan är lagd och övrigt material är vad jag förstår redan inköpt. Då är det bara för oss att konstatera att det inte är läge att försöka ta beslut om att stoppa bygget – det vore konstigt, förklarar han och fortsätter:

– Jag och andra sbn-ledamöter borde ha reagerat när förvaltningen först meddelade att det inte skulle bli något utegym, vilket var tanken från början, utan istället en padelbana. Det kanske inte är så lämpligt att finansiera en sådan byggnation med kommunala medel när det finns lokala intressenter som vill bygga, men det är lätt att vara efterklok.

undefined
Efter det senaste kommunfullmäktigemötet höjdes kritiska röster mot kommunens padelsatsning. Nu ser byggnationen ut att bli av.

Förslaget för avgiften är fortsatt att padelspel ska kosta 200 kronor under vardagar mellan klockan 08.00 och 16.00 samt 300 kronor övrig tid. Enligt kommunens beräkningar krävs 200 bokade timmar per år för att driftkostnaderna ska täckas.

– Det har framkommit att det finns möjlighet för olika aktiviteter vid banan, att Kindahus kan bjuda in sina hyresgäster eller att kommunen subventionerar avgiften så att både vård- och omsorgs- och bildningsnämnden kan nyttja den. Då känns det mer sympatiskt att ta ut en avgift, konstaterar Måhagen vars parti tidigare varit kritiskt till den höga taxan.

undefined
"Det viktigaste för oss är att banan inte är gratis", säger Niklas Nilsson som kommunens padelsatsning i Kullaparken.

Företagaren Niklas Nilsson och hans partner Markus Ineståhl har kommit långt med planerna på en padelhall i Kisa. Avstyckningen är klar och tomtköpet likaså. Med ett bygglov hoppas de kunna påbörja själva hallbygget i början av september i år.

– Det viktigaste för oss är att kommunens padelbana inte blir gratis, vilket det har varit snack om, det vore döden för vår del. Sedan kan jag väl egentligen tycka att man borde satsa skattepengarna på något som känns viktigare. Jag tänker på vård, omsorg och skola.

– Det finns kanske en möjlighet att kommunens bana genererar ett större padelintresse, så på så vis kan det vara bra, fortsätter Nilsson.

Duons padelhall planeras till drygt 750 kvadratmeter och ska till en början innehålla två planer.

Karta: Kommunens padelbana, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!