Förlängt korttidsstöd kan komma långt efter

Regeringen och samarbetspartierna vill kunna förlänga coronastödet för korttidspermittering över sommaren, till och med september. Men det kan inte sökas förrän i november och pengarna lär dröja.

Regeringen med finansminister Magdalena Andersson (S) förlänger möjligheten att söka stöd för korttidspermitteringar. Arkivbild.

Regeringen med finansminister Magdalena Andersson (S) förlänger möjligheten att söka stöd för korttidspermitteringar. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Hälsa och sjukvård2021-05-10 18:13

Förslaget om att förlänga stödet med tre månader, från juli till och med september, skickas nu ut på remiss.

Enligt regeringens promemoria om förlängningen förutsätter det dock att Tillväxtverket gör om sitt IT-system för att kunna hantera tidigare och nya ansökningar på ett bra sätt och ha kontroll på miljarderna som betalas ut.

Det innebär, enligt promemorian, "... att Tillväxtverket inte kan garantera att ansökningar om stöd för stödmånaderna juli–september 2021 kan tas emot före november 2021."

Vara tufft

– Bedömningen är att de ska kunna börja öppna för nya ansökningar mot slutet av året. Det kommer så klart vara tufft för dem, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Tillväxtverket dignar redan under stora mängder ärenden där företag ansöker om stöd för att kunna korttidspermittera anställda i väntan på bättre tider. Missnöjet med långa väntetider är stort och arbetsbelastningen enorm.

Stödet har funnits sedan förra våren och är det som kostar mest av statens insatser för att lindra effekterna av covid-19 på ekonomi och arbetslöshet.

– Myndighetssverige är inte uppbyggt för att hantera så här stora mängder ansökningar och det har aldrig någonsin betalats ut stöd på det här sättet. Det är helt unikt det vi gör nu, säger Magdalena Andersson.

– Det har varit tufft för Tillväxtverket, de har byggt upp IT-system och har fördubblat personalstyrkan, säger hon.

Hon säger att hon har frågat "tusen gånger" om det inte går att hantera det föreslagna förlängda stödet snabbare än med flera månaders eftersläpning. Men det är det som är realistiskt.

Fribrev för brott

Det är inte bara företagare som klagar över att de får vänta länge på att få sina ansökningar prövade. Oppositionen i riksdagen pressar också på. För närvarande diskuteras initiativ för att uppmana regeringen att införa en tidsgräns för när stöd måste betalas ut – 30 dagar efter ansökan.

Magdalena Andersson ser inte tidsgaranti som genomförbart. Kontroller måste ske före utbetalning och ansökningar som reser frågetecken tar extra tid.

En tidsgaranti vore som ett fribrev till den organiserade brottsligheten, hävdar hon.

– Skulle man göra på det sättet skulle det vara som att öppna statens kassakista och sätta upp en skylt för den organiserade brottsligheten "Varsågod, kom och ta för er".

Tillväxtverket ska, enligt promemorian, få 120 miljoner extra för att klara hanteringen av det förlängda stödet.

– Vi ska göra allt vi kan för att stödet ska betalas ut så snabbt det går. Men det måste vara ordning och reda med skattebetalarnas pengar, säger Andersson.

Förlängningen över sommaren beräknas kosta statskassan uppemot 1,7 miljarder kronor.

Fakta: Förlängt stöd för korttidspermittering

Regeringen föreslår att stödet till korttidspermittering av anställda ska kunna förlängas med tre månader: juli–september i år.

Staten går in och betalar större delen av lönen under en period för att företag ska kunna behålla personal i väntan på att pandemin klingar av och affärerna går bättre

Ett företag ska som tidigare kunna permittera en anställd på upp till 80 procent av arbetstiden.

Företag som tidigare haft stöd ska inte behöva göra en helt ny ansökan. Stödet har funnits sedan förra våren.

Förlängningen väntas kosta staten uppemot 1,7 miljarder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!