Padelbanan möter motstånd: "Vi vill inte att den byggs"

Så snart det kommer ett beslut från länsstyrelsen är padelbanan i Kullaparken redo att monteras. Samtidigt har politiken vaknat till liv – där flera partier är kritiska till bygget.

Padelbanan vid Kullaparken i Kisa har varit på gång under en lång tid, men stoppats av en överklagan till länsstyrelsen. Nu väcks det, inom Kindapolitiken, kritiska röster mot bygget.

Padelbanan vid Kullaparken i Kisa har varit på gång under en lång tid, men stoppats av en överklagan till länsstyrelsen. Nu väcks det, inom Kindapolitiken, kritiska röster mot bygget.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-05-22 09:00

– Vi vill inte att padelbanan byggs, det framgick tydligt när vi diskuterade frågan på ett medlemsmöte. Vi tycker att det är hål i huvudet att kommunen ska lägga skattemedel på en sån här sak när det finns privata aktörer som satsar, säger oppositionsrådet Conny Forsberg (S).

– Vi tycker att det är ett konstigt sätt att använda skattepengarna på. Utifrån den kunskap som vi har i frågan i dag tycker vi att byggnationen är fullständigt obegriplig, konstaterar vänsterpartiets Erik Andersson.

undefined
Först när taxan för padelbanan skulle klubbas kom projektet upp i fullmäktige. Här har oppositionsrådet Conny Forsberg (S) och flera andra ställt sig frågande till bygget.

Kritiken kommer efter att projektet för första gången har nått kommunfullmäktiges (kf) bord. När taxan, alltså kostnaden för att spela på padelbanan, skulle klubbas såg en stor del av ledamöterna till att ärendet återremitterades. De ansåg att frågetecknen var för många. Vissa tyckte till och med att bygget borde stoppas. Karolina Hedlund, samhällsbyggnadschef, förklarar bakgrunden till satsningen:

– Det började med att vi, tillsammans med Kindahus, ville göra en friskvårdssatsning i Kullaparken. Initialt var det tal om ett utegym men ju längre tiden gick ju mer intresserade blev Kindahus av en utomhuspadelbana. Vi informerade politiken om att vi bytte ut en friskvårdssatsning mot en annan och vi var också, under hösten, ute i media och pratade om satsningen. Då, i samband med investeringen, hade politiken möjlighet att avbryta planerna men vi fick inga reaktioner alls.

Stabschefen Jimmy Bexell, som har varit engagerad i ärendet, fyller i:

– Kf har i budgeten tilldelat förvaltningen en viss summa pengar för förvaltningsspecifika åtgärder. Det här är en sådan investering, som hanteras av förvaltningen, och vi gör det i samarbete med Kindahus. Utan dem hade vi inte haft ekonomin.

undefined
Padelbanan är en så kallad förvaltningsspecifik investering som samhällsbyggnadsförvaltningen, med chefen Karolina Hedlund, kan besluta om utan politisk inblandning.

Investeringen är alltså tagen på delegation av förvaltningen och tillsammans med Kindahus finns en upprättad plan där de båda parterna satsar 300 000 kronor var över tre års tid. Enligt Martin Hansson, fastighetstekniker på Kindahus, är förhoppningen att padelbanan kan vara ett startskott för parkens framtida utveckling. Ett utegym kan bli aktuellt längre fram.

– Det här är en långsiktig plan som vi har tillsammans. Målet är att fylla parken med aktiviteter för olika åldrar. Vi stänger absolut inte dörren för ett utegym, hockeyrink eller andra typer av satsningar. Padelbanan var bara den första idén som båda parterna kom överens om. Det känns dock sorgligt att det är så motsträvigt att få till bygget, säger Hansson.

Det har nämligen gått mer än ett halvår sedan jävsnämndens beviljade bygglov för padelbanan överklagades till länsstyrelsen – och ännu har myndigheten inte fattat ett slutgiltigt beslut i ärendet. Markarbetet genomfördes men sedan dess har projektet stått stilla.

– Det är fortfarande under handläggning men de säger att det är ett prioriterat ärende, förklarar Hedlund.

När projektet inleddes fanns inga privata padelinitiativ i Kinda – i dag har flera aktörer satsningar på gång. Det är bland annat med anledning av detta som delar av politiken, framförallt från oppositionens sida, har ställt sig kritiska till projektet.

– Vi kommer att hamna i ett läge där privata aktörer gör stora investeringar i padelhallar och då anser vi att kommunen inte ska vara med och konkurrera. Tar man ut en marknadsmässig avgift kommer skattemedlen endast gynna en liten del av befolkningen. Är banan avgiftsfri och till för spontanidrott hamnar man också snett gentemot privata aktörer, menar Forsberg.

undefined
Markarbetet är klart och materialet inköpt, det enda som krävs för en montering är ett beslut från länsstyrelsen. "Det vore oturligt om padelbanan stoppades", säger samhällsbyggnadschefen Karolina Hedlund.

Varför har ni inte reagerat tidigare?

– Frågan har inte varit uppe i fullmäktige tidigare och jag beklagar att den inte har lyfts politiskt i ett bredare forum, svarar Forsberg.

Enligt S-politikern kommer partiets ledamöter att, i samhällsbyggnadsnämnden (SBN), undersöka om det är möjligt att stoppa bygget.

– Vi vill se om det går att ändra inriktning, om det arbete som redan har gjorts går att använda till något mer lämpligt, säger han.

När vi frågar SBN-ordföranden Mikael Österling (L) om han anser att kommunen bör lägga pengar på en padelbana skriver han följande:

– Eftersom det inte rör ett politiskt beslut så hänvisar jag till förvaltningen att svara kring beslutet. Det återremitterade ärendet om taxan för padelbanan kommer åter lyftas politiskt efter kompletterande information som syftar till att svara på frågorna som framförallt inte rörde taxan utan övrig hantering av investeringen respektive driften.

Mer om padelbanan

För fastigheten gäller "Stadsplan Kullaområdet" där ansökt plats ligger inom område for idrottsändamål. Padelbanans inhägnad upptar 200 kvm och ytterligare 216 kvm hårdgjord yta tas i anspråk för att uppnå tillgänglig parkering och god framkomlighet till anläggningen. Kullaparken har idag belysning längs cykel- och gångbanor igenom området samt vid befintlig grusplan. Den sökta anläggningen planeras att belysas när det är behövligt, dock inte efter kl. 22. Källa: Jävnämndens bygglov

Karta: Kullaparken, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!