Förskolepersonal smittad: "Speglar resten av samhället"

Förskolorna kämpar för att hålla smittan borta när antalet drabbade av covid-19 i Vimmerby ökar.

Många förskolor i kommunen försöker nu vara ute så mycket som möjlig för att förhindra smittspridning på avdelningarna.

Många förskolor i kommunen försöker nu vara ute så mycket som möjlig för att förhindra smittspridning på avdelningarna.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Vimmerby2021-04-01 10:30

Under den senaste tid har det skett en ökning av personer som bekräftats smittade med covid-19 i Vimmerby kommun. Bland förskolorna i kommunen görs flera åtgärder för att förhindra att smittan sprids.

–Vi är drabbade precis som resten av kommunen av den ökade smittspridningen, säger förskolechef Maria Gustafsson Holmberg på Förskolan Linnéa som berättar att en del av personalen är hemma på grund av smittan.

–Vi har kontaktat smittskydd i Kalmar län och haft en diskussion med dem för att personal och vårdnadshavare ska känna trygghet. Därför har vi nu gått ut till vårdnadshavare med att vi rekommenderar att barnen ska vara hemma sju dagar efter första sjukdagen. Det eftersom man idag inte vet hur mycket barn smittar och små barn testas sällan. 

Verksamhetschef för de kommunala förskolorna Eva Johansson berättar att så mycket av verksamheten som möjligt förläggs utomhus för att förhindra smittspridning.

 –Det har varit lite olika med förskolor som har blivit mer eller mindre drabbade. Hur mycket frånvaro det är skiljer sig vecka från vecka.Totalt har vi inom förskolan haft 13 fall av covid- 19 under hela året. Medarbetarna gör ett fantastiskt jobb i att hålla sig positiva och lösningsfokuserade i denna svåra situation. Det är inte alltid att det går att ta in vikarier och personalen har varit tvungna att vara väldigt flexibla. Utöver allt det som gjort innan försöker vi nu vara så mycket ute som möjligt och minimera vuxenkontakten till exempel genom att ta emot barnen utomhus. 

undefined
"Smittskydd har get oss rekommendationen att vi nu ska dokumentera hur många barn som är hemma med förkylningssymtom" berättar förskolechefs Maria Gustafsson Holmberg på Förskolan Linnéa.

På den fristående förskolan Ugglan drar rektor Lina Sager en lättnadens suck över att de än så länge varit skonade. 

–Vi har bara en avdelning och är få vilket gör oss väldigt sköra om vi skulle drabbas. Vi följer rekommendationerna som finns och gör de vi kan med städning, vädring, lämning och hämtning vid dörren, skickar hem sjuka barn och sprita extra. Sedan har vi, peppar peppar ta i trä, inte haft någon spridning hos oss. Däremot har det varit andra förkylningar och magsjuka som vanligt. 

Trots en svår situation ser Maria Gustafsson Holmberg ljus på framtiden. 

– Det måste man göra. Personalen på plats är otroligt duktiga. Men det är klart att det här påverkar och skapar mycket tankar. Vi får försöka hålla i och hålla ut precis som alla andra. Vi är jättemycket utomhus vilket är till våran fördel och sedan väntar nu ett påsklov med färre barn och då lugnar det förhoppningsvis ner sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!