Förslag: Förbjud mobiltelefon i klassrum

Mobiltelefoner ska förbjudas i klassrum och i grundskolan ska de kunna omhÀndertas hela skoldagen. Det ska ocksÄ bli lÀttare att omplacera mobbare.

Enligt ett förslag ska mobiltelefoner i klassrummet förbjudas. Arkivbild.

Enligt ett förslag ska mobiltelefoner i klassrummet förbjudas. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott & Straff2021-05-10 20:18

Det Àr förslag i en promemoria som utbildningsdepartementet i veckan skickar ut pÄ remiss. I dag finns ingen uttrycklig reglering i skollagen om anvÀndningen av mobiltelefoner.

UtgÄngspunkten ska, enligt promemorians förslag, vara att det rÄder ett mobiltelefonförbud under lektionstid.

– Det kanske inte blir populĂ€rt bland eleverna, men det kommer skapa ordning, trygghet och arbetsro för mĂ„nga, sĂ€ger Liberalernas ledare Nyamko Sabuni.

L har i samarbetet med regeringen drivit förslag för arbetsro i skolan.

Enligt Sabuni visar forskning att elever tappar fokus pÄ inlÀrning Àven om de lÄter mobilen vara kvar i fickan.

Tanken Àr att mobiler endast ska fÄ anvÀndas i klassrummet efter lÀrarens instruktion i syfte att frÀmja elevers lÀrande. Om det finns sÀrskilda skÀl ska en rektor eller en lÀrare fÄ besluta om undantag frÄn mobilförbudet för enskild elev.

FĂ„r ej visitera

LÀrare har i dag inte rÀtt att omhÀnderta elevers mobiler i förebyggande syfte, utan endast nÀr telefonerna aktivt anvÀnds pÄ ett sÀtt som stör undervisningen. DÀremot förekommer det att elever frivilligt lÀmnar i frÄn sig mobilen nÀr de gÄr in i klassrummet.

Förslaget pÄ Àndring i skollagen innebÀr att lÀraren kan omhÀnderta mobiler i förebyggande syfte, Àven om han eller hon inte ser en konkret risk för att de kan anvÀndas störande. En lÀrare ska kunna vÀlja att regelmÀssigt samla in elevernas mobiltelefoner vid provtillfÀllen eller lektioner.

Rektor och lÀrare föreslÄs ocksÄ fÄ omhÀnderta mobiler för att förebygga krÀnkande filmning eller fotografering till exempel vid klÀdombyte inför varje lektion i idrott och hÀlsa.

OmhÀndertagna mobiler ska ÄterlÀmnas efter att undervisningspasset avslutats.

Men pÄ grundskolor, inte gymnasier, sÄ ska en rektor kunna besluta att mobiler ska samlas in vid skoldagens början och ÄterlÀmnas senast vid skoldagen slut.

Inget fysiskt tvÄng

Förslagen innebÀr inte en utökad rÀtt att anvÀnda fysiskt tvÄng om en elev vÀgrar lÀmna i frÄn sig föremÄlet. Inte heller utökad rÀtt att leta efter mobilen i elevens vÀska eller klÀder. Om en elev vÀgrar lÀmna i frÄn sig mobilen, ska i stÀllet tillÄtna disciplinÀra ÄtgÀrder anvÀndas, till exempel utvisning ur klassrummet.

Ett annat förslag Ă€r att det i skollagen uttryckligen skrivs in att lĂ€rare har rĂ€tt att ingripa fysiskt mot störande elever, eller för att avvĂ€rja vĂ„ld och krĂ€nkningar. Även övrig skolpersonal ska ha den rĂ€tten.

RÀttspraxis i dag Àr att lÀrare har rÀtt att till exempel fysiskt förmÄ en störande elev att lÀmna platsen. Men mÄnga lÀrare Àr osÀkra pÄ sina befogenheter.

Sabuni pekar pÄ att det ocksÄ finns en "krÀnkthetskultur" bland elever och förÀldrar, som gör att de anmÀler "för allt möjligt".

– Ju tydligare regelverket Ă€r, desto bĂ€ttre för alla, sĂ€ger hon.

Syftet med förtydligandet i skollagen Àr inte att utöka de situationer dÀr fysiska ingripandena fÄr ske. Ett fysiskt ingripande fÄr aldrig anvÀndas som bestraffning.

Flytta mobbare

Rektorer föreslÄs ocksÄ fÄ utökade möjligheter att snabbt omplacera elever till sÀrskilda undervisningsgrupper eller enskild undervisning. Det handlar om elever som vid upprepade tillfÀllen brutit mot regler, stört undervisningen eller krÀnkt andra. SÄdana omplaceringar föreslÄs kunna ske enbart av hÀnsyn till andra elever i klassen, som till exempel utsatts för mobbning av den som omplaceras. Det Àr inte möjligt i dag.

Det föreslÄs ocksÄ att en elev ska kunna stÀngas av utan att mindre ingripande ÄtgÀrder först prövats, om andra elevers eller skolpersonals sÀkerhet bedöms hotad.

– Med den hĂ€r lagen ser vi till att det Ă€r mobbaren som som blir avstĂ€ngd eller placeras om. Det Ă€r mobbaren, inte den som Ă€r utsatt, som ska flyttas, sĂ€ger Sabuni.

LagĂ€ndringarna föreslĂ„s trĂ€da i kraft den 1 juli nĂ€sta Ă„r. Sabuni beklagar att det inte skedde redan vid Ă„rsskiftet.

– Regeringen har dragit ut pĂ„ processen, sĂ€ger hon.

RÀttad:I en tidigare version av faktarutan angavs fel kÀlla till uppgifterna.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Fakta: Förslag till Àndringar i skollagen

Mobiltelefoner vid undervisning fÄr endast förekomma efter lÀrarens instruktion i syfte att frÀmja elevernas utveckling och lÀrande

Rektorn eller en lÀrare ska fÄ besluta om undantag för en enskild elev om det finns sÀrskilda skÀl.

LÀrare fÄr omhÀnderta en mobil för att förebygga störningar i undervisningen.

LÀrare fÄr omhÀnderta en mobil för att förebygga krÀnkande fotografering eller filmning.

I grundskolan fÄr rektorn besluta att mobiler ska samlas in vid skoldagens början och ÄterlÀmnas vid skoldagens slut.

All skolpersonal fÄr ingripa fysiskt för att avvÀrja vÄld, krÀnkningar eller andra ordningsstörningar.

En elev ska tillfÀlligt kunna omplaceras och ges undervisning enskilt eller i sÀrskild grupp för att skapa trygghet och studiero för andra elever.

Kravet pÄ synnerliga skÀl tas bort för att en tillfÀllig omplacering inom skolan ska fÄ gÀlla lÀngre tid Àn tvÄ veckor, men högst fyra.

Kravet pÄ synnerliga skÀl tas bort för att en tillfÀllig placering i annan skola ska fÄ gÀlla lÀngre tid Àn tvÄ veckor, men högst fyra.

KĂ€lla: Utbildningsdepartementet

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!