Politiker ryter ifrån om nya resecentrum

Under måndagskvällens kommunfullmäktige lyfte Erik Andersson (V) frågan om Kisas resecentrum och den förslagna placeringen av sopsorteringscontainrar vid området. "Jag förutsätter att det inte blir några sopconatainrar där", säger han.

Erik Andersson (V) upprörs över planerna på att placera sopsorteringscontainrar mellan resecentrum i Kisa och lokstallet.

Erik Andersson (V) upprörs över planerna på att placera sopsorteringscontainrar mellan resecentrum i Kisa och lokstallet.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2022-01-27 13:36

Inför måndagens kommunfullmäktigemöte lämnade Erik Andersson (V) in en interpellation, där han lyfte frågan om hur samhällsbyggnadsnämnden hanterat frågan om det nya resecentrumet i Kisa.

Han säger att kommunen borde bli bättre på att föra dialog med medborgare och ta tillvara på de åsikter som finns.

– Som det är nu kör man över engagerade medborgare och pratar inte med dem, säger han.

undefined
Erik Andersson (V) säger att kommunen borde bli bättre på att ta till vara på åsikter från medborgare.

Vi har tidigare berättat att flera föreningar önskat att få vara med i processen, utan att få gehör, något som Erik Andersson tar fasta på i sin skrivelse.

Föreningen som äger lokstallet har önskat att deras byggnad ska knytas ihop med det nya resecentrumet på ett bra sätt. Att det nu planeras sopsorteringscontainrar på ett område mellan lokstallet och det nya resecentrumet är något som upprör politikern.

– Jag förutsätter att det inte blir några sopcontainrar där, säger han.

Per Lönn är ordförande för föreningen Stångådalsbanans vänner. Som närmsta granne till resecentrum hade de gärna velat vara delaktig i utformningen av området.

– Vi hade gärna sett att lokstallet lyfts fram när man planerar området istället för att gömma det bakom en återvinningsstation, säger han.

undefined
En upprustning av resecentrum i Kisa har på gång i flera år.

Att en återvinningsstation nu planeras på den aktuella platsen är något som föreningen är kritisk till. Han säger att, om man ska generalisera, så brukar det inte vara särskilt rent och prydligt kring ett sådant område.

Peter Lönn upplever att den nuvarande planen kommer att bidra till att försämra den upplevelse som besökare kan få när de direkt anländer till Kisa.

– Nu kliver man i princip rätt in i återvinningsstationen. Vi tycker att det är väldigt olämpligt, säger han.

Mikael Österling (L) är ordförande för samhällsbyggnadsnämnden. Han vill inte svara på frågor om interpellationen utan hänvisar till det interpellationssvar som han författat.

undefined
Mikael Österling (L) är ordförande för samhällsbyggnadsnämnden. Han skriver i ett svar till interpellationen att "de flesta torde kunnas enas om vikten att komma framåt" i frågan.

"Frågan om placering av containrar för förpackningsinsamling på området är inte politiskt beslutad. Frågan har dock berörts i samband med information om arbetet framåt", skriver han och fortsätter:

"Det finns självklart för och nackdelar med alla tänkbara placeringar men min mening är att politiken idag saknar underlag för att uttala sig om den enskilda eller övergripande placeringar av dessa punkter på orten eller i kommunen som helhet. Utifrån pågående översiktsplanering kan det finnas anledning att se över dessa insamlingspunkter runt om i kommunen för att säkerställa optimala placeringar".

Vidare skriver han i sitt svar att det är önskvärt att bygga goda relationer med civilsamhället och att han har förståelse för att medborgare vill vara delaktiga i processen.

"Men i detta fall tror jag det är viktigt att vi som politiska företrädare tydliggör att det primärt hanteras av förvaltningen och i vissa delar av förtroendevalda. De flesta torde kunna enas om vikten av att komma framåt till ett funktionellt, tryggt och attraktivt område istället för att behålla nuvarande område".

Oppositionsrådet Conny Forsberg (S) sa under mötet att det finns ett regeringsförslag om den typ insamlingscontainrar som finns i dag, kan försvinna. Han sa även att det här är en fråga som politikerna visst kan säga något om.

undefined
Conny Forsberg (S) sa under mötet att politikerna visst har möjlighet att säga något om placeringen av sopsorteringscontainrarna.

När vi ringer upp honom dagen efter utvecklar han sitt resonemang:

– Det som jag sa i går var egentligen att det är en självklarhet att politiken kan gå in och styra hur man vill ha samhället. Det är vår uppfattning i alla fall.

När jag läser Mikael Österlings interpellationssvar uppfattar jag det som att han menar att det här är en fråga som politikerna inte rår över, utan som ligger på förvaltningen. Men du menar alltså att det här är något som politikerna måste kunna gå in och styra över?

– Ja, det här är väl något politiker kan vara med och styra i högsta grad, absolut.

Som oppositionsråd, hur tänker du kring hanteringen av föreningarna. Hur hade du velat att den här processen skulle ha gått till om du fått bestämma?

– Jag hade väl önskat att man, precis som interpellanten skrev, fört en bättre och tydligare dialog med de intressenter som finns, när de ändå flaggar upp att de gärna skulle vilja vara med, säger han.

– Rent generellt önskar jag att medborgarna skulle kunna ha ett större inflytande över samhällets utformning i stort.

Föreningen Stångådalsbanans Vänner äger ochförvaltar Lokstallet. Tidigare i år drabbades byggnaden av skadegörelse.
Föreningen Stångådalsbanans Vänner äger ochförvaltar Lokstallet. Tidigare i år drabbades byggnaden av skadegörelse.
Det här har hänt

En upprustning av resecentrum har varit på gång under flera år. I slutet av september förra året rapporterade vi om att kommunstyrelsen givit starttillstånd för projektet.

I november berättade vi att flera lokala föreningar i en skrivelse bett kommunen om att få inkluderas i processen. Förvaltningschefen Karolina Hedlund sa att det inte finns några stora möjligheter att påverka områdets utformning, då det ska utformas så att kollektivtrafiken kan flyta på och att det ska vara trafiksäkert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!