Första veckan med provtagning: Så många har testat sig

Apoteket i Hultsfred har lämnat ut 30 testkit första veckan som gratis provtagning av pågående coronainfektion erbjudits. "Min känsla var att det skulle bli större anstormning", säger Angelica Råsbacken.

Sedan i måndags erbjuds gratis provtagning, för att fastställa om man har en pågående coronainfektion. På Apoteket i Hultsfred, där Angelica Råsbacken är chef, har 30 testkit lämnats ut.

Sedan i måndags erbjuds gratis provtagning, för att fastställa om man har en pågående coronainfektion. På Apoteket i Hultsfred, där Angelica Råsbacken är chef, har 30 testkit lämnats ut.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-07-04 20:00

Hon är chef på Apoteket i Hultsfred som började erbjuda gratis självtester i måndags, i samarbete med Region Kalmar. Det sedan Folkhälsomyndigheten fått i uppdrag från regeringen att skapa fler chanser att testa sig och få svar på om man har en pågående coronainfektion.

– Den med symptom kan logga in och göra en beställning på 1177, där det finns tydlig och lättförståelig information om hur man gör. Väljer man oss som utlämningsställe kan man skicka ett friskt ombud att både hämta och lämna testet här, berättar Angelica Råsbacken och tillägger:

– Lämnar man sitt provsvar till oss senast klockan 16.00 skickas det till Linköping samma dag och 48 timmar senare finns svar i den egna journalen på 1177.

Under veckan har 30 personer tagit chansen att testa sig. Alla har valt att komma tillbaka samma dag med svaret, för snabbast möjliga provsvar.

Vad säger du om intresset så här långt?

– Vi kunde inte förutspå hur stort intresset skulle bli, men min personliga känsla var att det skulle bli större anstormning. Men det är jättebra tänker jag, att inte folk testar sig i onödan. Och på så sätt har vi hunnit med uppgiften bra.

Det finns dock inga uppgifter på hur många som testats positiva. Pressekreterare Rolf Asmundsson kan bara ge en siffra för hela länet.

– Första veckan har 500 testkit lämnats ut, av dem har 200 analyserats så här långt och tio testats positiva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!