Fortfarande hög andel sjuk personal på skolorna

Läget är fortfarande ansträngt på flera skolor och förskolor i kommunen på grund av att stora delar av personalen är sjuk. Fortfarande hoppas man klara sig utan att tvingas stänga någon enhet.

Förvaltningschefen Ola Karlsson menar att vårdnadshavare behöver vara beredda på snabba beslut om läget förvärras. "De kan med kort framförhållning få hänvisning till en annan förskola", säger han.

Förvaltningschefen Ola Karlsson menar att vårdnadshavare behöver vara beredda på snabba beslut om läget förvärras. "De kan med kort framförhållning få hänvisning till en annan förskola", säger han.

Foto: Ellinor Harrysson

Vimmerby2022-01-26 21:10

– Det pendlar från dag till dag. Vi kan ha en situation på en förskola där vi känner att det börjar bli riktigt ansträngt, men två dagar senare har folk kommit tillbaka. Då kan det istället ha blivit oro på en annan enhet, säger barn- och utbildningsförvaltningens chef Ola Karlsson.

På de mest drabbade enheterna är fortfarande upp till 60 procent av den personalen borta och den enhet som haft det tuffast under veckan är förskolan i Rumskulla. Där har läget förbättrats från och med onsdagen, men på Astrid Lindgren-skolan har det blivit värre.

– Det som gör att vi klarar av att hålla igång verksamheten nu är att eleverna och barnen är sjukanmälda i samma uträckning som personalen. Allt mellan 20 och 50 procent beroende på enhet, säger Ola Karlsson.

Trots situationen är man inte i ett läge där man behöver fatta beslut om distansundervisning eller stängning.

– I dagsläget kan vi fortsätta ha alla enheter öppna och det är vår ingång i det här. Vi lyckas ändra om i bemanningen, få in vikarier och sätta in personer där det behövs, säger Ola Karlsson. 

Allting kan dock, menar skolchefen, ändras över en natt.

– Vi kan behöva fatta väldigt snabba beslut och vårdnadshavare kan med kort framförhållning få hänvisning till en annan förskola istället. Det behöver man känna till. Vi tog fram en plan för det här redan i början av pandemin, som vi som tur är aldrig behövt använda, säger Ola Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!