Fortsatt ansträngt i vården när andra åkommor ökar

För andra dygnet i rad registrerades under måndagen inga nya dödsfall i covid-19 i Östergötland.

Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Region Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2020-07-06 16:30

Den lilla men positiva trenden glädjer smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

– Det är små tal, men det verkar stämma överens med andra indikationer. Exempelvis att andelen äldre personer inom särskilda boende som har smittan sakta sjunker, säger Britt Åkerlind.

Det är just äldre och sjuka personer som i högst grad har blivit så pass allvarligt sjuka i covid-19 att de har avlidit. Den värsta månaden var april då 117 personer dog. Enligt Britt Åkerlind kunde flera av dessa personer haft andra sjukdomar som skulle ha gjort att de avlidit någon eller några månader senare.

– Den som var känslig och avled i covid-19 kunde få det ovanpå sina andra medicinska problem och klarade inte av det då. Det blev som en ansamling under våren.

Under måndagen vårdades 32 patienter på sjukhus i länet. Av dessa behövde fem intensivvård. I ungefär två veckor har antalet inlagda patienter på sjukhus legat på strax över 30 personer. Men samtidigt som covid-19-patienterna minskar så ökar istället behovet av vård för andra åkommor.

– I den äldre gruppen så spelar dessa varma veckor roll, då det är lätt att de blir uttorkade. Det blir andra typer av akuta åkommor nu. 

Britt Åkerlind säger att just vården för covid-19 inte upplevs som lika tung för personalen som tidigare under våren. Men i takt med att andra sjukdomar ska tas om hand och att kapaciteten minskar när personal går på semester så är det fortfarande ett ansträngt läge inför hösten.

– De som jobbat så intensivt hela våren måste få en vila innan hösten, hur den än ser ut. Om det blir mer covid-19 så måste man orka med det, blir det färre covid-19 så kommer det andra flödet av sjukdomar att ta plats. Oavsett så kommer det att bli ett högt tryck för sjukvården eftersom det är så mycket som inte har blivit gjort nu under våren, säger Åkerlind och påminner om att coronautbrottet innebär att flera av personalen måste jobba i skyddsutrustning som blir varm och tar tid att ta av och på.

– På det sättet är covid-19-patienter extra tunga att ta hand om. 

Region Östergötland har på sistone sett en ökning i antalet unga personer som har bekräftats bära på coronaviruset. 

– Vi ser en puckel med personer födda 2001, de som tog studenten.

Britt Åkerlind tror att en anledning till att det är många unga som testar sig på regionens teststationer i Linköping, Norrköping och Motala är att de är duktiga på teknik och har lätt att beställa tider via nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!