Olika filosofier på försäsongen i den lokala fotbollen

Vissa nöjer sig med två pass i veckan och andra kör tre och till och med fyra. En del fokuserar helt på fotbollen och andra vill ha mycket fys- och konditionsträning. Vi har kollat med fem topplag i den lokala fotbollen hur försäsongsupplägget ser ut.

Kisas tränare Greger Johansson använder brottning som en del av lagets fysträning.

Kisas tränare Greger Johansson använder brottning som en del av lagets fysträning.

Foto: Magnus Strömsten

Fotboll2022-01-17 20:00

KISA BK:

Hur ser upplägget på försäsongen ut?

– Träningen är i full gång och vi startade förra veckan. Som det ser ut just nu och ett tag framöver så kör vi tre pass i veckan, där två av dem är fotbollsrelaterade och ett är fys, med inriktning på brottning, säger tränaren Greger Johansson.

Brottning, det låter något udda...?

– Jo, kanske, men jag har kört det tidigare, i andra föreningar. Det är nyttig och allsidig träning och rejält jobbigt. Det är mycket mjölksyra och bra för smidigheten. Och inom fotbollen är vi inte direkt kända för att vara smidiga, haha. I februari är tanken att vi ska lägga in ett fjärde pass då och då. 

Greger Johansson är nöjd med närvaron så här långt.

– På fotbollspassen har vi varit över 20 spelare och det brukar vara bra uppslutning här i Kisa.

Matchpremiär sker i slutet av februari, då en träningsmatch mot Åtvidabergs U19-lag är planerad. Exakt datum är inte fastställt. 

Träningsläger?

– Vi har haft en vision om att ha ett läger utomlands, på varmare breddgrader. Men tyvärr är det ju ett virus som härjar och gör det ovisst. Om det inte går att genomföra så är alternativet att ha ett träningsläger i Sverige, i början av april. 

undefined
Mats Andersson är ny tränare för Rimforsas herrar som har planen för sin försäsong klar.

RIMFORSA IF:

Hur ser upplägget på försäsongen ut?

– Vi tog ett uppehåll på fyra veckor efter att förra säsongen avslutades. Sedan har vi hållit igång med två träningar i veckan under hösten. Mycket för att kunna erbjuda eventuella nya spelare en chans att träna. Från och med vecka 2 gick vi upp till tre pass i veckan.Tisdag och torsdag är det rena fotbollspass i hallen med konstgräs. På söndagar är det en timme fysträning följt av ett bollpass på en timme som gäller, säger RIF-tränaren Mats Andersson.

Uppslutningen på träningarna har varit riktigt bra och Mats är nöjd med hur det sett ut så här långt.

– Det ser jättebra ut. Det finns många taggade spelare i truppen. Vi har varit mellan 20 och 29 spelare på träningarna. Den korta stunden som jag haft hand om laget har känts väldigt bra.

Vilka detaljer fokuserar ni på under träningarna?

– Vi försöker jobba på vårt grundspel, men det är inte så lätt i hallen när man bara kan spela sjumanna. Jag försöker göra övningar som bygger på att vi vill ha stort bollinnehav. Dessutom vill jag få till ett bra omställningsspel.

Första matchen för säsongen spelar Rimforsa mot Brokind den 20:e februari.

– Det är en cupmatch så det blir lite tävlingskaraktär på den. Vi kommer att varva cupmatcher med vanliga träningsmatcher under försäsongen. Sedan har vi planerat för ett träningsläger i Malexander andra helgen i april. Säsongsplaneringen ser bra ut. Vi får bara hoppas att smittspridningen avtar så att inte nya restriktioner ställer till det.

undefined
David Henriksson är tränare för Djursdala SK.

DJURSDALA SK:

Hur ser upplägget på försäsongen ut?

– Än så länge har vi bara kört ett pass i veckan med inomhusfotboll. Från och med den 25 januari går vi över till två pass i veckan och tränar på konstgräset i Vimmerby. Min filosofi är att om vi kör två träningar i veckan med ordentlig fart så ska det räcka, säger tränaren David Henriksson.

Trots att laget är nykomlingar i division fyra hoppas tränaren att de kan bygga vidare på sitt spel som var vägvinnande när de tog hem femman.

– Tanken är att fortsätta på samma spår som vi har gjort innan. Vi vill försöka spela oss fram så mycket som möjligt. Sedan kommer vi förstås att behöva anpassa oss lite på den högre nivån. Det kommer att bli mycket försvarsspel. Det viktigaste är ändå att vi har roligt tillsammans.

DSK har sin första träningsmatch inbokad mot Gullringen i slutet av februari. Laget har inte några planer på att genomföra något träningsläger.

– Det ska bli en kul och spännande säsong i fyran. 

undefined
Patrik Gunnarssons Vimmerby IF är ensamma om att köra fyra pass i veckan på försäsongen.

VIMMERBY IF:

Hur ser upplägget på försäsongen ut?

– Vi kör fyra gånger i veckan, måndag, tisdag, onsdag och lördag. På helgen försöker vi köra mer matchlikt, elva mot elva. Upplägget är som vanligt den här perioden, med mycket fokus på kondition, fys och även en hel del olika typer av spel. Tre pass kör vi utomhus på konstgräset på Arena Ceos och sen kör vi ett i bollhallen. Eftersom vi ändå kör fyra träningar i veckan så blir det inte direkt några riktiga "grispass", säger huvudtränaren Patrik Gunnarsson. 

Hur är uppslutningen?

– Bra måste jag säga, i de här tiderna. Det är klart att vi också har en del sjukdomar som de allra flesta har. Men vi brukar ligga på mellan 15–20 spelare varje träning. Vi tar med en del juniorer också på träningarna och i lördags fick några 06:or känna på det. 

VIF spelar sin första träningsmatch mot Södra Vi IF den 19 februari. Träningsläger planeras i slutet av mars, till Borstahusen utanför Landskrona. 

undefined
Karlo Goranci är spelade tränare i Gullringen och vill ägna försäsongen helt åt att träna på fotbollsplanen.

GULLRINGENS GOIF:

Hur ser upplägget på försäsongen ut?

– Vi har tre pass i veckan på konstgräset på Ceosvallen under försäsongen som grund. Jag vill ha tre rena fotbollspass och inte ägna den gemensamma tiden åt fysträning. Det går att bygga bra kondition med träning som är fotbollsrelaterad om man gör det på rätt vis. Sedan förväntar jag mig att spelarna tränar extra på gym eller löper på egen hand, säger Gullringens tränare Karlo Goranci.

Hur ser uppslutningen ut på träningarna?

– Just nu har vi en ganska ung trupp med 18 utespelare och två målvakter totalt. Ett par spelare jobbar skift och kan inte träna ibland. Vi har ändå varit 14-15 spelare på träningarna på sistone och det funkar ändå bra. Jag ser gärna att vi får in tre spelare till i truppen på sikt. Gärna lite mer erfarna i 23-28-årsåldern som kan gå in direkt och konkurrera om en plats i startelvan. 

Som ny tränare i klubben har Karlo en hel del jobb framför sig när det gäller att sätta sin prägel på lagets spel.

– Exakt hur vi ska spela kommer vi att lägga mer fokus på om en månad. Vi har en del linjer att gå efter som grund. Jag vill se ett stort bollinnehav och framförallt att vi kopplar om och vinner tillbaka bollen snabbt när vi tappar den högt upp. Dessutom måste vi ha ett syfte med bollinnehavet och inte bara spela runt.

Något annat som är viktigt för den nya Gullringstränaren är vinnarkultur. 

– Jag strävar efter att få in tävlingsmoment under träningspassen. Det ska aldrig vara kul att förlora helt enkelt. Därför för jag statistik över alla tävlingar på träningarna och summerar och delar ut pris till vinnarna varje månad. 

Träningsmatcher är också viktiga för Karlo av samma anledning.

– Vi möter Tranås och Djursdala i de första matcherna i februari. Det är roligt att spela matcher och på försäsongen får alla chansen att spela. Vi har även planer på någon form av träningsläger. Tanken är att ha ett på hemmaplan under en helg i slutet av mars och kombinera det med en träningsmatch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!