Från Berlin till Lofta – livscykeln blir utställning

Annsofie Jonsson föddes i Västervik och hann bo där i tre månader innan familjen flyttade vidare. Idag lever hon som konstnär i Berlin och trivs med att bo i en stad där hon tycker att allt är mer tillåtande.

När Annsofie Jonsson flyttade till Berlin blev hon konstnär på riktigt. Nu ställer hon ut sin abstrakta konst på Lofta Caffè. En del av bilderna återspeglar den fas av förändring både kropp och själ går igenom under klimakteriet.

När Annsofie Jonsson flyttade till Berlin blev hon konstnär på riktigt. Nu ställer hon ut sin abstrakta konst på Lofta Caffè. En del av bilderna återspeglar den fas av förändring både kropp och själ går igenom under klimakteriet.

Foto: Sanna Hogman Fernandi

Familj2021-07-22 21:00

Annsofie Jonsson växte upp i Bollebygd, som ligger mellan Göteborg och Borås. På somrarna tillbringade hon dock alltid mycket tid både hos mormor i Västervik och hos farmor och farfar i Gamleby. Måleriet har alltid funnits med henne, i alla fall sedan hon var sju år och gjorde sin första abstrakta tavla. 

– Jag var med min farfar och fick syn på en gammal kökslucka. Jag tyckte den såg ut som en tavelram så farfar frågade mig om jag ville måla den och det ville jag. Han hade vit, röd och svart färg, men inga penslar, så jag droppade på färgen med spik. Det var första gången jag kände hur lustfyllt det är med färg och form, säger Annsofie.

undefined
Annsofie berättar om hur hon arbetar med lager på lager och låter målandet vara en intuitiv process snarare än något hon planerat.

Köksluckorna blev sedan tavlor i lekstugan hos farmor och farfar. 

Hon har utbildat sig till keramiker, jobbat med silversmide, gått olika konstutbildningar i Göteborg – men det är ändå måleriet hon förankrat sitt skapande i. 

– Jag älskar att uttrycka mig visuellt på den målade ytan och fascineras av hur en kan skapa djup och kontraster med hjälp av färg och form. Det är i kontrasterna det blir dynamiskt och spännande, säger hon.

undefined
Annsofie Jonsson målar abstrakt och inspireras av dadaismen.

Annsofie jobbar med en lager-på-lager-teknik där det är snabba material som lockar, vilket gör att hon sällan målar i olja utan mest i akryl och graffitifärg, bland annat. 

– Jag gillar det där flödiga. På något sätt är det måleriet som är det direkta uttrycket som gör att jag kan påverka med färg. Jag har alltid haft en kärlek till det uttrycket.

undefined
När Annsofie Jonsson flyttade till Berlin blev hon konstnär på riktigt. Att våga ta plats och inte ursäkta sig upplever hon som lätt i Berlin, där allt är mer tillåtande.

Hon träffade tidigt sin kärlek i Håkan och de fick sitt första barn när Annsofie var 23 år och det andra när hon var 25. Barnen tog då upp det mesta av hennes fokus och det kreativa fick ta den plats livet gav utrymme för. Hon livnärde sig under många år som bildlärare.

För tre och ett halvt år sedan var hon 48 år, barnen hade hunnit bli vuxna och maken fick ett bra jobb i Berlin. Då var tiden inne för att våga leva sin dröm, att måla på heltid. 

– Min dröm och intention var att utforska måleriet, jag var nyfiken och sugen på hur det skulle vara att bara fokusera på det. När vi flyttade till Berlin fick jag möjligheten att utforska konsten helhjärtat och inte bara när jag har tid, säger hon. 

Sagt och gjort. De tycker mycket om Berlin och blir förmodligen kvar där. 

– Vi gillar staden jättemycket, det känns som man är på ett bra ställe, det är spännande och roligt. Vi har träffat nya intressanta kompisar. Att skaffa vänner i vuxen ålder går över förväntan, en behöver bara öppna sig för nya upplevelser, säger hon.

undefined
Annsofie Jonsson ställer ut sin abstrakta konst på Lofta Caffè fram till slutet av juli.

Nu ställer hon ut sin konst på Lofta Caffè fram till i slutet av juli. 

En del av hennes tavlor ingår i ett projekt där hon upplevt en förändring i sitt mentala tillstånd men också en kroppslig sådan. 

– Man kanske tänker nya tankar när kroppen går igenom klimakteriet. När jag hamnat i detta stadium har jag tänkt mycket på livscykeln, hur det känns och hur jag upplevt det. Eftersom jag tänker att den förändringen är något naturligt som sker så har jag använt mig av en brun-orange färg (ockra). Färgen som symboliserar jord.

Annsofie målar ofta abstrakt och själva målandet beskriver hon som en intuitiv process.

– Jag gör ofta små meditationer på olika ord innan jag börjar måla, så tavlorna har olika namn som kommit ur det meditativa flödet.

Personligt

Annsofie Jonsson

Familj: Maken Håkan, sonen Herkules 28 år, dottern Idun 26 år, två katter och föräldrarna i Västervik.

Bor: I Berlin.

Intressen: Måleriet, matlagning, virka mormorsrutor (en helt ny hobby), gå på konsert, konstutställningar och museum, "som det kryllar av i Berlin".

 Gör: Konstnär.

 Motto i livet: Viktigast är att inte ta någon skit, att våga ta plats och inte ursäkta sig, att tänka: "Här är jag och det är helt ok."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!