Från camping till kafé – nu öppnar deras nya satsning

De lämnade Hornåbergs camping vid årsskiftet. Nu, drygt fyra månader och 200 000 kronor senare, slår Anna-Lena Monell och Sofie Didi upp portarna till ortens kafé.

Hornåbergs camping är ett minne blott. Från och med den här helgen, den 10 april, driver Sofie Didi och Anna-Lena Monell Horns café.

Hornåbergs camping är ett minne blott. Från och med den här helgen, den 10 april, driver Sofie Didi och Anna-Lena Monell Horns café.

Foto: Dennis Petersson

Horn2021-04-09 10:43

Verksamheten, i den karaktäristiska byggnaden mitt i Horn, har i stort sett gått på sparlåga de senaste åren. Vandrarhemsägarna på andra sidan gatan, Kenneth Johansson och Ewa Pettersson, har i väntan på en ny arrendator hållit kaféet vid liv. Under sommaren 2020, efter nio säsonger och en tvist med kommunen, meddelade Modi Kinda AB att de ämnade lämna Hornåbergs camping. Ett halvår senare, i december månad, tog de över driften vid Hornkaféet.

undefined
Efter nya år vid Hornåbergs camping valde Sofie Didi och Anna-Lena Monell att lämna verksamheten. Detta efter en omtalad tvist med Kinda kommun.

– Vi kanske hade avslutat vår tid på campingen inom en snar framtid, utan tvisten med kommunen, men vi hade velat göra det på ett mer värdigt sätt. Samtidigt känner vi oss klara med Hornåberg och har sett fram emot något nytt, och det ska bli oerhört kul och spännande att kunna dra igång på kaféet, förklarar Anna-Lena Monell.

Förberedelserna inför den kommande helgen har, på grund av en vattenskada i fastigheten, dragit ut på tiden.

– Det var en äldre vattenskada som skulle göras iordning högre upp i huset men som berörde vissa av våra lokaler. Då har vi passat på att måla om, köpa ny inredning och installera nya faciliteter, berättar Didi innan Monell fyller i:

– Hittills har det bara varit pengar ut hela tiden, vi har satsat närmare 200 000 kronor, och nu behöver vi börja tjäna lite på verksamheten också. Samtidigt är ju coronapandemin fortfarande en stor begränsning.

Duon har, som en pandemiåtgärd, tagit bort ett antal serveringsplatser. Som mest får ett 30-tal besökare vistas i lokalen.

– Visst känner vi en viss oro inför premiärhelgen, att alla gäster ska komma samtidigt, men vi förmodar att de känner till restriktionerna och har förståelse för att de kanske måste vänta utanför, säger Monell.

undefined
Kommer det att råda konkurrens i Horn? Sofie Didi och Anna-Lena Monell ser det som något positivt.

Från och med vecka 15 kommer kaféet att, under fyra dagar i veckan, servera "dagens lunch".

Många i Horn pendlar till sina arbeten, finns det en efterfrågan för dagens lunch?

– Vi har fått till oss att det fattas ett lunchställe i Horn, men om det stämmer i verkligheten måste vi ju testa för att se. Det är också svårt att sia hur det kommer att gå, även ekonomiskt, nu i coronatider, svarar Didi.

Sommarsäsongen är, som för de flesta aktörer i Horn, den viktigaste perioden.

– Om man tittar på förra säsongen, då var det inte riktigt lika hårda restriktioner som det är i dag, och då var det ändå en bra sommar. Vi får hoppas på vår uteservering, svarar Monell.

Karta: Horns Cafe
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!