FrÄn Vimmerby till SHL: "Stor skillnad"

Vimmerby Hockeys förre passningskung har gjort sin första SHL-sÀsong med IK Oskarshamn. Nu ser Pontus NÀsén fram emot en fortsÀttning i Sveriges högsta serie. "Det har verkligen varit utvecklande", sÀger backen.

Pontus NÀsén var en av Vimmerby Hockeys bÀsta spelare sÀsongen 18/19. Nu har han gjort sitt första Är pÄ elitnivÄ.

Pontus NÀsén var en av Vimmerby Hockeys bÀsta spelare sÀsongen 18/19. Nu har han gjort sitt första Är pÄ elitnivÄ.

Foto: Roelof Stroetinga

Ishockey2020-03-19 18:00

Efter 4 mĂ„l och 25 assist frĂ„n sin backposition lĂ€mnade Pontus NĂ€sĂ©n Vimmerby efter en sĂ€song. Han skrev pĂ„ för IK Oskarshamn, nykomlingen i SHL. 23-Ă„ringen gjorde 28 matcher för IKO. 

– Det har varit roligt med första proffsĂ„ret. LĂ€rorikt och mĂ„nga bra erfarenheter. Jag fick Ă€ndĂ„ spela mer Ă€n jag trodde och har haft bra förtroende till och frĂ„n, tycker NĂ€sĂ©n. 

PĂ„ slutet av sĂ€songen lĂ„nades dalmasen Pontus ut till sin ungdomsklubb Mora IK. 

– Det var skönt att komma hem och spela lite. Jag fick mycket speltid i de matcher jag var dĂ€r.

Hur var omstÀllningen frÄn Vimmerby i division 1 till IK Oskarshamn i SHL?

– Stor skillnad. Dels Ă€r det mycket skickligare spelare, dels Ă€r det mer uppstyrt spel. Alla Ă€r starkare och smartare. Jag tycker Ă€ndĂ„ att det gick ganska snabbt för mig att komma in i det nĂ„gorlunda. PĂ„ försĂ€songen gick det bra, sedan var det tufft de tvĂ„ första seriematcherna. DĂ€refter slĂ€ppte det, sĂ€ger backen, som har utvecklats bĂ„de pĂ„ och vid sidan av isen.

– Det handlar om bland annat fystrĂ€ning och professionalitet. Jag har lĂ€rt mig att tĂ€nka snabbare och att allt ska gĂ„ fortare i spelet.

Även det defensiva spelet har blivit bĂ€ttre:

– Jag ska vĂ€l inte sĂ€ga att det var bra, men jag var Ă€ndĂ„ helt okej i egen zon. DĂ„ fĂ„r man sĂ€ga att jag har utvecklat det lite. Men det finns mycket att lĂ€ra fortfarande. 

Trots utlĂ„ningen till Mora ska Pontus NĂ€sĂ©n spela SHL-hockey med IK Osharshamn Ă€ven nĂ€sta sĂ€song. Klubbens general manager Thomas Fröberg sĂ€ger sĂ„ hĂ€r i en intervju med Barometern: 

– Han blir kvar hos oss, Martin Filander (nye trĂ€naren) tror hĂ„rt pĂ„ honom med rĂ€tt trĂ€ning.

– Det kĂ€nns skönt. Jag trivs bra i Oskarshamn. Det kĂ€nns kul att fĂ„ den responsen frĂ„n trĂ€naren, nu Ă€r det upp till bevis ocksĂ„, kommenterar Pontus NĂ€sĂ©n.

Även de tidigare VH-spelarna Emil Wahlberg och Markus Modigs verkar bli kvar i IKO. Hampus Harlestam, som var utlĂ„nad till Almtuna den hĂ€r sĂ€songen, kommer dĂ€remot inte spela i Oskarshamn. Han har skrivit kontrakt med Uppsalaklubben. 

Vimmerby Hockey har mĂ„nga sympatisörer i högre divisioner. Flera tidigare VH-spelare följer fortfarande laget. SĂ„ Ă€ven Pontus NĂ€sĂ©n. 

– Jag har varit och kollat pĂ„ tre, fyra matcher. Det Ă€r synd att allt tog slut mitt i playoff. VH hade som bĂ€st form nu i playoff och kunde ha gĂ„tt lĂ„ngt. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!