Frankrike: Maskattackerad busschaufför död

Den franske busschaufför som attackerades av en grupp passagerare efter att han uppmanat dem att sätta på sig munskydd, har avlidit, meddelar offrets familj. Mannen var redan tidigare konstaterad hjärndöd.

Hustrun till den 59-årige busschaufför i Frankrike som i söndags misshandlades till döds när han uppmanade en grupp passagerare att sätta på sig munskydd, håller ett foto av sin make.

Hustrun till den 59-årige busschaufför i Frankrike som i söndags misshandlades till döds när han uppmanade en grupp passagerare att sätta på sig munskydd, håller ett foto av sin make.

Foto: Bob Edme /AP/TT

Brott & Straff2020-07-10 21:10

Den 59-årige mannen förklarades död på fredagen, säger hans dotter.

– Vi beslöt att släppa taget, läkarna ansåg att vi skulle göra det och det gjorde vi också.

Mannen attackerades i söndags i staden Bayonne i sydvästra Frankrike när han bad tre passagerare att sätta på sig munskydd – i enlighet med det franska regelverket – samtidigt som han kontrollerade en fjärde persons biljett.

En misstänkt gärningsman greps samma dag och ytterligare fyra inblandade greps i måndags.

Hittills har två män, 22 och 23 år gamla, åtalats för försök till mord, två för underlåtenhet att hjälpa nödställd person och en femte person ska ställas till svars för att ha försökt gömma en misstänkt brottsling.

Bayonnes åklagare Jerome Bourrier meddelade på fredagen efter den officiella dödförklaringen att han kommer att begära att rubriceringen försök till mord ändras till mord.

I onsdags arrangerade mannens familj en tyst marsch i staden för att hedra hans minne.

Efter den dödliga attacken vägrade offrets kollegor att köra sina bussar. De kommer dock att återuppta sitt arbete på måndag – och då med förstärkta säkerhetsarrangemang.

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin, ska på lördagen resa till Bayonne för att träffa bussförare och diskutera säkerhetssituationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!