Freddie: "Hur ska jag boka antikroppstest?"

Freddie Eriksson är 82 år gammal och har problem med hjärtat, bland annat. Han är kritiskt till att det är svårt att beställa antikroppstest utan e-legitimation eller bank-ID.

Att boka in sig för antikroppstest är enkelt att göra, förutsatt att man har bank-id, eller annan typ av e-legitimation. Utan sådan är det knepigare.

Att boka in sig för antikroppstest är enkelt att göra, förutsatt att man har bank-id, eller annan typ av e-legitimation. Utan sådan är det knepigare.

Foto: Andreas Johansson

Ankarsrum2020-10-06 06:00

Han bor i Ankarsrum, inte alls långt från hälsocentralen. Ändå känns det väldigt långt för honom och hustrun till ett antikroppstest, som visar om man har antikroppar mot covid-19.

Region Kalmar län öppnade upp testningen under förra tisdagen. Man ska logga in på 1177.se och beställa tid för provtagning på sin hälsocentral. Man tar ett blodprov i armvecket, ett så kallat venprov, och får svar inom sju dagar. 

För att logga in och boka in sig behövs bank-ID eller e-legitimation. Det har varken Freddie Eriksson eller hustrun. De har heller ingen dator, eller smart mobiltelefon, säger han.

– Jag kan inte vara ensam om det här, det måste finnas 100 000-tals i landet som inte har bank-ID. Jag tycker allvarligt talat att det är förskräckligt, säger Freddie Eriksson.

Men det ska finnas fler sätt. Man ska kunna bli erbjuden det, om man är i en riskgrupp och besöker vården av annan anledning. På så sätt kan man få göra ett test utan e- legitimation eller bank-ID. Men det förutsätter att man besöker vården i något annat ärende.

– Det är inte alla som gör det, främst äldre väntar med besök nu. Det är så löjligt, det borde vara en enkel sak att ordna, tycker jag. 

Så vad beror det på? 

Främst är det en personalfråga, menar Andreas Delphin som är samordnare för utredningsverksamheten på regionstaben i Region Kalmar län och en av dem som tagit fram rutinerna för antikropptestningen.

– Ur vårdens perspektiv blir det lättare att hantera ett bokningssystem som är automatiserat. Det tar inte bort personal som istället bör jobba med vård, inte med att sitta och ta emot bokningar. 

– Ur ett medborgarperspektiv är det ett enkelt sätt för dem som har e-tjänster att sköta det där, man föredrar det, har vi sett.

För dem som inte har e-legitimation eller bank-ID då?

– I det läget vet vi att många kan skaffa med relativ enkelhet, om man vill. Man har bara inte gjort det ännu.

Freddie Eriksson har varken dator eller smart mobiltelefon, säger han till oss. För dem som faktiskt inte kan skaffa sig e-legitimation, hur ska de göra?

– Nej för en liten del finns inte den tekniska kompetensen eller tillgång till tekniken. Om du verkligen inte kan, av endera anledning, då finns fortfarande ingången att ta kontakt med sin hälsocentral och få hjälp, precis som med PCR-provningen. Det ska gå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!