Full fart på tippen: "Folk har tid att städa"

Adlersskogs avfallsanläggning har haft en hektisk sommar. Redan i april började de få en ökning på avfall.

Adlersskogs avfallsanläggning utanför Kisa har haft en sommar med högt tempo.

Adlersskogs avfallsanläggning utanför Kisa har haft en sommar med högt tempo.

Foto: Arkivbild

Kinda kommun2020-08-04 17:00

– Det är väl lite på grund av coronaviruset och att folk är hemma mer. Folk har tid att städa. Många bygger om hemma. Vi har ökat våra flöden väldigt mycket. Man ser att det är hushållsavfall och att många bygger uteplatser, säger Tommy Johansson, driftledare på renhållning och avfall i Kinda kommun.

Ökningen har gjort att det har varit svårt att hänga med. Avfallsanläggningen har både haft sommarjobbare och feriearbetare. De fick sätta in extra personal tidigare än vad de brukar.

– Det är svårt att hinna med. Man får jobba över på kvällen. När alla flöden ökar är det svårt att hinna med att tömma alla containrar. 

Hur ser det ut inför hösten?

– Det är fortfarande stora flöden men tidvis så är det lite lugnare. Det är fortfarande semesterperioderna om några veckor borde det blir lugnare. Då har de varit lediga och vi hoppas att de har städat klart. 

Tommy Johansson menar att är det stora flöden blir det svårt att hinna med allt och att det kan bli sorteringsfel. Något problem med nedskräpning vid avfallsanläggningen har inte funnits. Däremot har nedskräpning runt återvinningsstationerna inte slutat att upphöra. Ökningen har inte bara ökat på avfallsanläggningen utan också kring återvinningsstationerna.

– Vi får städa varje vecka. Igår var det en tjej som åkte runt och städade. Det är egentligen inte vi som ska sköta det, det är förpackningsindustrin som ska göra det. När flödena ökar blir det fullt och folk ställer avfallet utanför.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!