Fyra månader efter varslet - nu behöver man nyanställa

För drygt fyra månader sedan lades ett storvarsel på Ljunghäll. Idag är de flesta tillbaka och företaget har dessutom ett behov av att rekrytera ytterligare personal.

Det bra marknadsläget gör att Ljunghäll nu behöver rekrytera ny personal. Totalt rör det sig om cirka 30 tjänster som behöver fyllas.

Det bra marknadsläget gör att Ljunghäll nu behöver rekrytera ny personal. Totalt rör det sig om cirka 30 tjänster som behöver fyllas.

Foto: Sofie Olsson

Södra Vi2020-09-16 18:05

– Vi är i ett läge där vi har ganska stora rekryteringsbehov och det är kopplat till marknadsläget och hur det ser ut framöver med de investeringar som har gjorts och för att få dem att fungera, då har vi ett kompetensbehov och påfyllnadsbehov, säger Andreas Sjöberg som sedan mitten av augusti är interim HR-chef på Ljunghäll. 

Totalt rör det sig om cirka 30 tjänster som behöver fyllas.

– Det är väldigt olika profiler som vi söker. Dels är det underhållspersonal, men också arbetsledare och mycket på kvalitetssidan, sen är det även inom administrationen och då är det för att vi täcker upp vakanser som uppstått på grund av naturlig avgång, berättar Sjöberg.

Är alla som varslats återanställda?

– De flesta av de 111 som var på återanställningslistan är i stort sett tillbaka, några har tackat nej. Men de flesta är återanställda och tillbaka i fabriken.

Men att rekrytera personal med rätt kompetens är inte helt enkelt enligt Sjöberg.

– Det är en utmaning att i närområdet dra till oss den kärnkompetens som vi behöver. Det är mycket cnc-operatörer som vi har ett stort behov av.

Han menar att det krävs ett långsiktigt arbete för att locka till sig rätt kompetens.

– Jag tror det ramlar ut mellan fem och sju stycken cnc-operatörer i Vimmerby varje år. Det gäller att jobba långsiktigt med skolor och andra parter. Men sen gäller det ju att göra regionen attraktiv, att faktiskt rekrytera hit folk. Om det nu finns övertalighet i Södertälje, eller att folk blir varslade där, att man då faktiskt kan tänka sig att flytta till Vimmerby och Södra Vi-området. 

Som relativt ny på arbetsplatsen i Södra Vi är Sjöberg imponerad av hur personalen har hanterat den turbulenta tid som varit på grund av coronan.

– Jag som kommer utifrån är väldigt imponerad över den snabba omställning och anpassning till normalläge igen. Det är klart att det har kostat på, det ser jag på personalen som är här som har jobbat mycket hårt för att få det här att funka i sommar, säger han och fortsätter:

– När man ser det utifrån så är man väldigt imponerad av attityden hos personalen, den här Ljunghälls-andan som är, det är något unikt. Folk är lojala och lösningsinriktade. Hur man hanterat utmaningen och resultatet av den beror helt och fullt på personalen som är på plats här, att man faktiskt spottat i nävarna och tagit tag i det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!