Galen glassäsong efter youtubeklipp

Årets populäraste glasskula har otvetydigt varit blåbär/lakrits efter att ha visats över 700 000 gånger på youtube.

Många glassugna har i sommar besökt Stebbarp.

Många glassugna har i sommar besökt Stebbarp.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2020-08-05 20:00

Lena Gunnarsson gick från svinhusförman till glasstant. Det är inget hon ångrar efter alla sina 17 säsonger.

Efter att ha kunnat utöka serveringen med ett stort växthus för sju år sedan, så har hon kunnat ha gäster i alla väder. Till och med på vintern. 

Lena har tävlat i glass-SM vid flera tillfällen och 2018 kom hon på bronsplats med sin smak blåbär/lakrits.

Men denna sommar blev helt galen efter att ha haft Youtubekanalen Uppdrag Mat´s Mauri Hermundsson på besök. Hans uppdrag denna gång var att kora Sveriges godaste glass. Stebbarps glass var en av de tre han valt ut. Han har mer än 350 000 följare på sin kanal och tydligen var det många av dem som gillar glass.

undefined
Många glassugna har i sommar besökt Stebbarp.

På klippet får man se hur Mauri och Lena tar sig ut i en kohage där Lena har sin blåbärsodling. Av dessa bär gör hon sin prisbelönta glasskombination med lakrits. Där mötte de Highland Cattletjurar med väldiga horn. I värsta actionstil ses Lena och Mauri springa för livet.

Lena skrattar.

– Jag vann inte, men det gjorde inget. Tydligen är det många som sett klippet, för oj vad jag har skopat glass i sommar.

Nu växlar Lena ner på sina öppettider till enbart lördagar och söndagar under augusti.

– Jag är sketslut, konstaterar den glada glasstanten på bredaste småländska. Jag var inte beredd på detta. Särskilt inte i år med Corona. Många tycks ha hemestrat i sitt närområde. Det är ett roligt uppsving för hantverksglassen i år.

undefined
Med väntetider på upp till en timme satt gästerna tålmodigt kvar. Den som väntar på något gott...

Lena konstaterar att medelåldern på besökarna har sjunkit rejält denna sommar. Hon tror att en delförklaring kan ha och göra med videoklippet som Mauri Hermundsson lade ut på youtube. Flera har berättat för henne att de rest i Mauris fotspår och besökt både Bräcke och 31:ans Kök och Café i Ödeshög som var de andra två som var med. I höst ska även hon besöka Bräcke samt göra en resa till Malmö för att studera en större glassmaskin. 

Med ett skratt säger hon:

– Det är en stor investering men fast tanten e gammal vill hon fortsätta.

undefined
Luft mellan sällskapen måste det vara i Coronatider.

Har det enbart varit roligt med sådant högtryck av gäster ett år som detta?

– Det har inte varit roligt att hänga upp FULLT-skylten vid några tillfällen och tvingats se kunderna vända, men här får bara vara 50 personer som på alla andra ställen i år. Marmeladerna har fått stryka på foten då jag fått göra glass både morgon och kväll, men det är ju främst ett glasscafé.

Växthuset har under juli månads helger även agerat utställningslokal. Här visar Sabine Finke upp blyinfattad glaskonst bland annat.
Växthuset har under juli månads helger även agerat utställningslokal. Här visar Sabine Finke upp blyinfattad glaskonst bland annat.
Karta: Ydre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!