"Gällde att inte lägga ner utan tänka om"

Efter att verksamheten i princip stått still under våren till följd av coronapandemin, slog Fredensborgs Herrgård upp portarna under förra veckan. Vd Lena Ernberg räknar dock med en ovanlig och begränsad högsäsong.

Lena Ernberg är vd på Fredensborg som har haft en tuff vår i coronatider. Nu börjar bokningsläget inför sommaren se ljusare ut, men högsäsongen kommer ändå vara begränsad jämfört med ett vanligt år.

Lena Ernberg är vd på Fredensborg som har haft en tuff vår i coronatider. Nu börjar bokningsläget inför sommaren se ljusare ut, men högsäsongen kommer ändå vara begränsad jämfört med ett vanligt år.

Foto: Magnus Strömsten

Storebro2020-06-22 06:00

Under sina 20 år på Fredensborgs herrgård utanför Storebro har Lena Ernberg upplevt både ned och uppgångar i branschen. Våren 2020 saknar dock motstycke.

– Det här har varit det absolut mest kritiska läget för verksamheten under mina år, säger hon.

Under höst, vinter och vår bygger verksamheten i vanliga fall mycket på konferenser, bröllop och andra festligheter. När coronapandemin blev ett faktum i mars månad drabbades Fredensborg hårt.

– Alla stora grupper bokade av sina evenemang i april, maj och första delen av juni. Då gällde det att inte lägga ner utan tänka om, säger Lena Ernberg.

Vad fick det för följder?

– Vi fick se över vad som gick att spara in på för att genomleva situationen. Många fasta kostnader löper dock vidare och tar inte hänsyn till uteblivna intäkter. Vi fick boka av all extrapersonal och den fasta personalen har varit permitterad och bara jobbat deltid under ett par månader, säger Lena Ernberg.

De senaste veckorna har två faktorer lett till att läget ser betydligt ljusare ut när det gäller bokningar till sommaren.

– När Astrid Lindgrens Värld lämnade besked om att de skulle öppna och att det lättades på reserestriktionerna var det som att trycka på en knapp. Då började det komma in bokningar istället för avbokningar, säger Lena Ernberg.

Hur tror den här sommaren blir för er jämfört med en normal?

– Jag tror ändå att vi måste vara oerhört ödmjuka och försiktiga i sådana prognoser. Vår verksamhet kommer nog bara vara hälften så stor i omfattning jämfört med en vanlig sommar. All planering för inköp och bemanning kommer att ske en till två veckor i stöten så att vi hela tiden kan anpassa oss efter hur det ser ut, säger Lena Ernberg.

Flera försiktighetsåtgärder har vidtagits för att klara den sociala distanseringen i praktiken på Fredensborgs hotell och restaurang.

– Vi har skyltat tydligt med påminnelser om att hålla avstånd och det finns tillgång till handsprit på flera ställen på anläggningen. Sedan har vi fördel av att ha tillgång till stora ytor utomhus där gästerna kan sprida ut sig lätt. Dessutom har vi valt att ta bort bufféerna i restaurangen för att minska trängsel. Frukosten kommer bland annat serveras på en bricka med en variant för vuxna och en för barn som man kan ta med sig vart man vill, säger Lena Ernberg.

På Fredensborg finns det stora ytor utomhus och möjlighet för gäster att sprida ut sig.
På Fredensborg finns det stora ytor utomhus och möjlighet för gäster att sprida ut sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!