Ge aldrig efter för barnens tjat

Nu är sommaren här, en härlig årstid med sol, bad, semester och sommarlov. Barnen tjatar om ett husdjur och föräldrarna ger snart efter för barnens tjat och skaffar en liten, lurvig, lekfull krabat på tolv veckor.

När hösten kommer överges många sommarkatter. Skribenten påminner om det ansvar som kommer med att skaffa en kattunge, och vikten att inte ge efter för barnens tjat om man inte är beredd att ta hand om en katt i många år framöver.

När hösten kommer överges många sommarkatter. Skribenten påminner om det ansvar som kommer med att skaffa en kattunge, och vikten att inte ge efter för barnens tjat om man inte är beredd att ta hand om en katt i många år framöver.

Foto: Vadim Ghirda/TT

Insändare2020-07-16 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allt är frid och fröjd och den lilla katten som döpts till Måns växer och frodas. Barnen får sommarlov och kan vara hemma om dagarna i lägenheten, leka, kela och gå ut i koppel med lilla Måns. Han har ett underbart kattungeliv.

I juli är det dags för föräldrarna att ha semester och precis som tidigare år åker de till sitt sommarställe. Bilen packas, barnen och föräldrarna med lilla Måns åker iväg för en skön månadslång semestervistelse. Lilla Måns växer och frodas. Han har det bra i stugan, där har han sitt eget krypin när han vill vara ifred, där har han sin egen matplats och skålar och där får han ligga i knät och spinna framför öppna brasan. Han har sitt eget revir och kan gå ute som han vill men kommer alltid tillbaka till värmen och familjen. 

Semestern går fort och en regnig höstdag är det återigen dags att packa bilen och åka tillbaka till stan, alla följer med, alla utom lille Måns. Den lilla katten har blivit övergiven, övergiven åt sitt öde. Måns är ute på sin revirrunda när familjen åker iväg och när han kommer hem till stugan är dörren stängd. Han sätter sig tålmodigt och väntar på att den ska öppnas som så många gånger förr. Han jamar och krafsar men den öppnas inte. Måns lägger sig ner, hungrig, trött och blöt, kan inte förstå varför ingen öppnar dess dörr så att han kan få ligga framför öppna brasan och värma sig som han gjort som så många gånger förr. 

Hösten blir till vinter och lilla Måns som nu blivit stor har drivit iväg från gården med förhoppning om att någon ska hitta och hjälpa honom. Måns saknar sin familj, en vänlig hand som smeker honom, han saknar sin familj och ett varmt hem. Måns lägger sig till slut ner under en gran i skogen, helt utlämnad åt sitt öde, hungrig och svag men vid liv. Men Måns har en otrolig tur, en person som är ute och går, ser lilla Måns, tar upp katten och för den till veterinär för att se om Måns är chipmärkt, vilket inte är fallet. 

Lilla Måns repar sig ganska fort, han får kärlek, det är återigen en strykande vänlig hand på hans rygg, han får uppmärksamhet och sist men inte minst, han får mat och vatten. Han ligger i knät på en människa och spinner, en person som beslutat sig för att behålla Måns. 

Kattens öde slutade lyckligt men långtifrån alla så kallade sommarkatter gör inte det. När barnen tjatar om att få en katt, ställ dig då följande frågor: har jag tid och ork att ta hand om en katt i cirka 15-20 år? Har jag råd med omkostnader som veterinärbesök vid sjukdom, försäkring, chipmärkning, kastrering och matkostnader? Har jag någon som tar hand om katten om jag blir sjuk eller åker på semester? 

Svarar du ja på ovanstående frågor, då är du förberedd på att köpa en kisse, en liten livfull, kelig och busig krabat, men är du det minsta tveksam på ovanstående frågor är det isåfall bättre att investera i en så kallad robotkatt. 

Vad du än gör, skaffa aldrig någonsin en sommarkatt som blir övergiven när semestern är över. Och ge aldrig efter för barnens tjat. Det är du som vuxen som har hela ansvaret och när du väl bestämt dig för att köpa en katt, kastrera försäkra och chipmärk din vän. Det är en billig åtgärd för om den springer bort kan man med hjälp av det unika numret spåra djuret till rätta ägaren om du registrerar din katt hos Sverak och/eller SKL.