Gillis, 90, kritiserade hemtjänsten – nu svarar chefen

Södra Vi:s hemtjänst har tidigare blivit kritiserad av brukare som anser att både bemötandet och kunskapen om yrket brister. Då ville inte ansvariga chefer kommentera men nu ger de sin bild av verksamheten.

Gillis Lidström till vänster när vi träffade honom i somras. Till höger är knappa halvåret senare. "Jag har gett upp", säger Gillis Lidström och dottern Lotta Lidström i: "Pappa har tappat livsgnistan". På bilden håller han en påse med förbrukningsmaterial en läsare skänkt honom efter vår förra artikel.

Gillis Lidström till vänster när vi träffade honom i somras. Till höger är knappa halvåret senare. "Jag har gett upp", säger Gillis Lidström och dottern Lotta Lidström i: "Pappa har tappat livsgnistan". På bilden håller han en påse med förbrukningsmaterial en läsare skänkt honom efter vår förra artikel.

Foto: Jimmy Karlsson/Johanna Rotebäck

Vimmerby2021-12-20 06:00

Hur ser du på den kritik som framförts om brister i hemtjänsten?

– Självklart vill vi att de som har insatser är nöjda med och i annat fall att de hör av sig genom enskilda kontakter om det finns möjlighet. Sedan kan vi inte kommentera enskilda ärenden i media men det är vår strävan att brukaren ska var nöjd med insatserna, säger socialchef Anette Nilsson.

Hur ser personalförsörjningen ut i hemtjänsten?

– Det blir svårare och svårare att rekrytera personal och det är inte specifikt för hemtjänsten utan för hela äldreomsorgen. Även vikarieförsörjningen är svårare idag och speciellt till sommaren då över 200 vikarier ska tillsättas.

Vilka utmaningar har ni inom äldreomsorgen?

– Det är personalförsörjning och kompetensförsörjning.

Vad gör ni för att möta de utmaningarna?

– Vi har en del statliga bidrag, bland annat till äldreomsorgslyftet. Där har vi en grupp som går ut idag, fredag, där de har en tillsvidareanställning i kommunen och nu har utbildats under ett år med full lön. Vi har även en ny grupp nu i januari som ska gå samma. Tidigare i höstas hade vi även en omvårdnadsutbildning med möjlighet till språkstöd om det behövs. Vi samarbetar med både lärcenter och vuxenutbildningen.

undefined
Chefen för socialföärvaltningen, Anette Nilsson, är noga med att poängtera att man inte kan uttala sig i ett enskilt fall men besvarar de frågor vi ställer ur ett generellt perspektiv.

Inom Södra Vi hemtjänst är det enligt uppgift 13 personer som har sin tillsvidareanställning och fem personer som har en tidsbegränsad anställning. 6-10 personer är i tjänst dagtid och nattetid utförs hemtjänstinsatser inom hela kommunen av den gemensamma nattpatrullen.

– Tillfällig frånvaro ersätts med personal via kommunens bemanningsenhet och då är det antingen tillsvidareanställda eller på timanställning, säger Nilsson.

Hur många i arbetsgruppen har adekvat utbildning?

– Adekvat utbildning, vård- och omsorgsprogrammet eller motsvarande på gymnasienivå, har sju av de tillsvidareanställda och två av de med tidsbegränsad anställning.

Hur många har adekvat erfarenhet?

– Vid nyrekrytering inhämtas information om tidigare erfarenhet och används vid rekryteringstillfället men den finns inte med sedan som registrerad uppgift.

Hur säkerställs språkkunskaperna hos den ni anställer?

– Vid rekrytering inhämtas information om formell utbildning men det görs också bedömning av personlig lämplighet, där kunskap i svenska språket är en del. All rekrytering utgår från en skriftlig ansökan från personen. Därefter genomförs en intervju och om personen blir anställd så genomförs en introduktion av enhetschef och av utsedd handledare. Sedan är det självklart så att det är olika nivå på kunskap om svenska språket bland de som rekryteras och då får introduktionen också anpassas individuellt efter det. 

Sjukskrivningar bland personal har lyfts som kritik – hur mår personalen?

– Vi har en stor verksamhet med många människor och jag kan inte tala för varje enskild men det vi ser är att sjukfrånvaron ligger högre nu under pandemin. Men vi har också på oss att man ska vara hemma vid minsta symptom samt några dagar efter. Sedan tillkommer vård av barn och det påverkar såklart. Sedan har vi även annan sjukfrånvaro och sammantaget blir det hög belastning på personalen.

Vimmerby Tidning har begärt ut uppgifter om hur stor personalomsättningen har varit under det senaste året men fått avslag med anledning av arbetet det skulle krävas att sammanställa. Vimmerby Tidning kommer att överklaga beslutet.

Hemtjänst

Rätten till hemtjänst faller under socialtjänstlagen. 

Där står bland annat: "Socialtjänstens omsorg om äldre ska inriktas på att äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande." 

"Den äldre personen ska, så långt det är möjligt, kunna välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges."

Källa: riksdagen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!