Glöm inte klockan!

Vintertid råder åter på söndag. Eller normaltid som det egentligen heter, vilket kanske låter lite dystert för den som föredrar varmare tider.
Lite tröst kan väl vara att sommartiden ? den "onormala" tiden ? är sju månader lång. Men på söndag klockan 03 är det över för den här gången.

Foto:

Nyheter2006-10-28 04:20

Då vrids klockan tillbaka en timme. Det blir ljust tidigare på morgonen, men ack så mörkt redan tidigt på eftermiddagen.
Den 1 januari 1879 infördes den svenska normaltiden. Då fick alla orter i landet samma tid. Sverige blev faktiskt först i världen med att införa en gemensam tid. Orsaken var järnvägens utbyggnad och strulet med tidtabellerna när varje ort hade sin egen tid.
Sommartid provades första gången 1916, mellan den 15 maj och 30 september. Försöket blev bara ettårigt efter kraftiga protester från lantbrukarna. De menade att en timme tidigare på sommaren mjölkade korna sämre och gräset var för fuktigt för att kunna skördas.
Det dröjde ändå till 1980 innan sommartiden kom till heders igen. Då var Sverige inte längre ett land dominerat av lantbruk. Men visst hördes bondeprotester den gången också.
Till en början ställdes klockan om den sista söndagen i mars respektive september. Sedan 1996 är sommartiden förlängd till sista söndagen i oktober.
Den 25 mars nästa år är den så kallade normala tiden över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om