Grönt sug och konkurser – därför är det ont om blommor

Suget efter växter ökar. Men i andra änden minskar utbudet. ”Det känns lite oroligt för framtiden, det kommer att bli snävare sortiment”, säger Lotta Andersson, som driver blomsterbutiker i Vimmerby och Mariannelund.

Madeleine Svensson jobbar på Lindeborgs Blommor i Vimmerby och är på väg att plocka ut växter. "Det märks att efterfrågan ökat".

Madeleine Svensson jobbar på Lindeborgs Blommor i Vimmerby och är på väg att plocka ut växter. "Det märks att efterfrågan ökat".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2020-07-30 18:00

Har hemestersommaren fått de gröna fingrarna att klia? Då är du i gott sällskap. Efterfrågan på trädgårdsväxter har ökat markant.

Inte bara coronaeffekt, tror Monika Johansson, Vidersborgs Plantskola i Vimmerby.

– Trenden har varit tydlig de senaste åren, inte minst bland yngre. Allt som går att äta är i ropet. Men corona har förstärkt efterfrågan. Många bygger pergola och uteplats i år, då vill man ha buskar och klätterväxter för att det ska bli mysigare.

Samtidigt som efterfrågan växer sker det motsatta i andra änden. Det är ont om växter, och inte bara perenner och säsongsplantor, utan även träd och buskar. Anledningarna till bristen är flera, förklarar Monika Johansson.

– Det är flera orsaker tillsammans som gör att det här är den märkligaste säsongen jag upplevt, och då har jag varit i branschen sedan 1986. Alla vill ha växter, men de räcker inte.

Många företag i försäljningsledet har haft tufft i konkurrensen från nya försäljningsställen som kan pressa priser. Konkurser i producentledet och svårigheten att få yngre att ta över efter odlare som går i pension är andra orsaker.

– Det får självklart konsekvenser när stora odlare lägger ner. Redan förra året var det svårt att få tag på fruktträd, till exempel. Sommaren 2018 var också ett katastrofår. Torkan gjorde att flera handelsträdgårdar gick i konkurs, det var billigare att slänga växterna än att vattna. Det har gjort att många är försiktiga, säger Monika Johansson.

Lotta Andersson driver Lindeborgs Blommor i Vimmerby och Blomsteraffären i Mariannelund. Tack vare att företaget har egen odling av säsongsblommor, som tillsammans med krukväxter och snitt är nischen, har man inte märkt av bristen i nämnvärd utsträckning.

– På snittblommor har vi snarare haft överskott, eftersom försäljningen minskat drastiskt i och med att det inte varit så mycket uppvaktningar under våren. De sätts tre månader innan de skördas, och det fanns redan gott om blommor när corona kom.

Men förändringarna i branschen är oroande, tycker hon.

– I och med att odlare med lång erfarenhet lagt ner försvinner otroligt mycket kunskap. Och det kommer också att bli snävare sortiment, vi kommer inte att kunna vara lika kräsna. Istället för att kunna välja mellan olika nyanser av rosa kanske man får vara glad att man får tag på ”rosa”.

"Växtbristen har inte så mycket med corona att göra, det är andra faktorer. Men efterfrågan har vuxit ännu mer under pandemin, så det gör det ju mer påtagligt", säger Monika Johansson.
"Växtbristen har inte så mycket med corona att göra, det är andra faktorer. Men efterfrågan har vuxit ännu mer under pandemin, så det gör det ju mer påtagligt", säger Monika Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!