Grovt bedragen: Åtal får Barbro dra suck av lättnad

Barbro Neuman från Virserum drar en suck av lättnad, sedan åtal väckts mot de båda personer som misstänks för ett stort antal grova bedrägerier i samband med husbilsaffärer. "Jag är jätteglad", säger hon.

Barbro Neuman från Virserum är en av många som bedragits på pengar, i samband med att hon skulle sälja sin husbil. Idag har vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström väckt åtal mot två personer som misstänks för ett stort antal grova bedrägerier.

Barbro Neuman från Virserum är en av många som bedragits på pengar, i samband med att hon skulle sälja sin husbil. Idag har vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström väckt åtal mot två personer som misstänks för ett stort antal grova bedrägerier.

Foto: Privat

Virserum2021-02-16 10:29

Det handlar om en man från Jönköpings län och en kvinna från Kronoberg, som sitter häktade sedan den 30 oktober respektive 17 november.

Enligt vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström vid Åklagarkammaren i Växjö misstänks de båda personerna för att i sitt företag tagit emot bilar, mestadels husbilar, för vidareförsäljning. 

Bilarna har sedan sålts, men de som lämnade in bilarna har inte fått betalt. Händelserna inträffade under perioden augusti-oktober 2020.

Barbro Neuman från Virserum berättade tidigt för oss, om hur hon blivit bedragen. Enligt stämningsansökan har hon den 18 september lurats att lämna över sin husbil, värd 410 000 kronor, till företaget som var verksamt i Lagan i Ljungby kommun.

På tisdagen fick Barbro Neuman motta beskedet att Växjö Tingsrätt ska pröva fallet.

– Jag känner stor lättnad, det var mitt syfte när jag kontaktade övriga bedragna och gav dem mitt ärendenummer, så polisen kunde koppla samma våra fall och snabbt se vidden av det. 

– Alla vi känner nog stor glädje i dag, över att åtal är väckt, så förhoppningsvis inga andra människor utsätts för det här, säger Barbro Neuman som ska vittna vid rättegången.

Vad hoppas du ska hända nu?

– Att det blir en ordentlig påföljd, att mannen får näringsförbud så han inte kan starta företag igen, i alla fall inte i sitt eget namn. Men för vår del är det ytterst osannolikt att vi får ersättning, det finns inga försäkringar som täcker, så utsikten att få någon kompensation är ytterst små. Men klart man hoppas in i det sista.

Enligt stämningsansökan åtalas en man, som varit styrelseledamot i ett företag i Lagan, för tio fall av grovt bedrägeri. I åtta av dessa är även en kvinnlig anställd åtalad för samma brott. Mannen åtalas därutöver för ett fall av bedrägeri av normalgraden samt penningtvätt.

Företaget registrerades den 24 juli och nästan omedelbart påbörjades bedrägerierna, enligt Lise-Lotte Norström.

I ett pressmeddelande säger hon:

– Jag menar att hela affärsidén var att inte betala för de bilar man tog emot för försäljning. Jag anser också att jag har tillräckliga bevis för att mannen och kvinnan i de allra flesta fall gjort detta tillsammans och i samförstånd.

Rättegången beräknas ta åtta dagar, med start den 24 februari. 

Förundersökningsprotokollet, inklusive tilläggsprotokoll är på drygt 1 500 sidor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!