Gula kort från gruppspelet stryks till play off

Ett välkommet besked inför fotbollslandslagets playoff till VM i mars: Varningarna från gruppspelet stryks. –Alla deltagarländer stod bakom detta, så det var bra de ändrade på det här, säger landslagschefen Stefan Pettersson till TV4 Fotbollskanalen.

Alexander Isak och Ludwig Augustinsson får sina varningar från gruppspelet strukna inför playoff-matchen mot Tjeckien. Arkivbild.

Alexander Isak och Ludwig Augustinsson får sina varningar från gruppspelet strukna inför playoff-matchen mot Tjeckien. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Fotboll2022-01-17 15:37

Redan inför de avgörande VM-kvalmatcherna mot Georgien och Spanien skrev förbundet till Fifa och påpekade det osportsliga i att ett erhållet gult kort från gruppspelet skulle följa med in i ett eventuellt playoff.

Sverige hade Finland med sig på tåget, men Fifa meddelade att reglementet inte skulle ändras.

Fifa ändrar sig

Nu kommer tvärvändningen, sedan samtliga deltagande nationer påpekat orättvisan för det Internationella fotbollsförbundet.

Åtta svenska spelare stod på en varning inför playoff. Enligt det ursprungliga regelverket hade ytterligare en varning mot Tjeckien i mars inneburit avstängning i en eventuell playoff-final mot antingen Ryssland eller Polen.

Spelarna det handlar om är Isaac Kiese Thelin, Ludwig Augustinsson, Alexander Isak, Kristoffer Olsson, Viktor Claesson, Victor Nilsson Lindelöf, Mattias Svanberg och Joakim Nilsson.

Även förbundskapten Janne Andersson riskerade avstängning eftersom han fick ett gult kort i kvalet.

Två avstängda

Däremot är Zlatan Ibrahimovic och Emil Krafth avstängda mot Tjeckien. De drog på sig sina andra varningar mot Spanien i gruppavslutningen i Sevilla i november. Det innebar automatiskt en matchs avstängning.

Landslagschef Stefan Pettersson om beskedet:

– Vi fick det i dag. De (Zlatan Ibrahimovic och Emil Krafth) är avstängda, men det är de som har en varning vars gula kort försvinner. Annars hade de kunnat få en varning i match ett och sedan blivit avstängda, men så blir det inte nu.

– Det är helt riktigt, det handlar om att ta sig till ett VM, det största som finns, och då ska det vara sportsligt rättvist. Alla deltagarländer stod bakom detta, så det var bra att de ändrade på det här, säger han till TV4 Fotbollskanalen.

Sverige möter Tjeckien på Friends arena den 24 mars. Seger i den matchen och den avgörande matchen om en plats i VM-slutspelet i Qatar väntar fem dagar sedan.

Landslaget möter i så fall antingen Ryssland eller Polen på bortaplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!