Har hängt in uniformen – Hampus ny utredare hos polisen

Områdespolis Hampus Jonsson har hängt in uniformen. Nu väntar istället nya utmaningar, som utredare av grova brott. “Jag vill bli en duktig utredare", säger han.

Hampus Jonsson visste tidigt att han ville bli polis. Under sin utredningspraktik blev han fast beslutsam att han ville bli just utredande polis. På måndagen började han sin nya tjänst på avdelningen grova brott, placerad på polisstationen i Vimmerby.

Hampus Jonsson visste tidigt att han ville bli polis. Under sin utredningspraktik blev han fast beslutsam att han ville bli just utredande polis. På måndagen började han sin nya tjänst på avdelningen grova brott, placerad på polisstationen i Vimmerby.

Foto: Jimmy Karlsson

Mörlunda2021-09-15 19:00

Hampus Jonsson, 28 år från Mörlunda, visste tidigt att det var polis han ville bli. 

Lika fast beslutsam blev han under sin sju månader långa utredningspraktik, att det var just utredande polis han ville jobba som på sikt.

Nu är han där, vid målet som hela tiden hägrat. På måndagen gick han till jobbet på Vimmerby polisstation, som utredare i en kombinationsgrupp: grova brott och relationsbrott.

– Klart att brotten som kommer in till den här avdelningen ofta är hemska och tragiska, men jag brukar vända på det och se att "då har jag chansen att försöka hjälpa till och göra en insats".

– Så det känns spännande. Jag är ju ingen jättevan utredare, så det är en stor utmaning och jag ser fram emot att lära mig mer om den här biten inom polisen.

undefined
Polisuniformen är inhängd. Istället har Hampus Jonsson tagit plats bakom skrivbordet, i civila kläder. Så här inledningsvis läser han in sig på ärenden han fått, främst relationsärenden.

Hampus Jonsson har jobbat som polis i närmare fem år, främst ute på fältet. Nu senast som områdespolis tillsammans med Ketty Bengtsson.

– Jag är jättenöjd med mitt yrkesval, polis är det roligaste jobb man kan ha om man som jag gillar variation och att ingen dag är den andra lik. Så polisyrket har jag inte svårt att prata gott om, och jag hoppas jag kan inspirera andra att söka polisutbildningen.

Hur ser du på polisbristen?

– Det är beklagligt, vi behöver bli fler poliser. Det är extra svårt att få folk att söka sig till Hultsfred och Vimmerby, som är ganska små ställen. Det krävs nästan att folk har en koppling hit, för att man ska lockas att jobba här, säger han och fortsätter:

– Jag som testat både Stockholm och Malmö föredrar landsbygden där man är mindre arbetslag, alla känner alla, det blir mer familjärt. Det finns heller inte en massa resurser, utan man får sköta det mesta själv. Det är utvecklande.

undefined
Hampus Jonsson har jobbat som polis i närmare fem år, främst ute på fältet. Nu senast som områdespolis tillsammans med Ketty Bengtsson. Nu har han tagit plats bakom skrivbordet som utredande polis.

Vad hoppas du uppnå på nya jobbet?

– Jag vill bli en duktig utredare. Olika människor har olika fallenhet för det. Det är heller inget man lär sig bara genom skolboken. Förstås läggs grunden i skolan, men att bli en riktigt duktig förhörsledare kräver år av träning.

Polisuniformen är inhängd. Istället har Hampus Jonsson tagit plats bakom skrivbordet, i civila kläder. Så här inledningsvis läser han in sig på ärenden han fått, främst relationsärenden, berättar han.

– Min gamla tjänst ligger ute, jag hoppas någon söker den. Det är fantastiskt roligt och utvecklande att jobba ute, att få snacka med ungdomar och lära känna dem. Att jobba brottsförebyggande är superviktigt.

undefined
Hampus är jättenöjd med sitt yrkesval. "Polis är det roligaste jobb man kan ha om man som jag gillar variation och att ingen dag är den andra lik. Så polisyrket har jag inte svårt att prata gott om, och jag hoppas jag kan inspirera andra att söka polisutbildningen", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!