Grahn är svensk juniormästare i speedway

Svensk mästare på juniorsidan. Den titeln kan nu Indianernas Gustav Grahn bära med sig i ett år. 17-åringen kopplade tidigt greppet i finalen och tittade aldrig bakåt. "Det är helt obeskrivligt", säger han kort efter prisutdelningen.

Vinnaren Gustav Grahn i mitten, med tvåan Casper Henriksson och trean Philip H Bängs bredvid sig.

Vinnaren Gustav Grahn i mitten, med tvåan Casper Henriksson och trean Philip H Bängs bredvid sig.

Foto: Haris Dreco

Speedway2021-08-01 15:00

JSM-finalen skulle egentligen ha körts på lördagen, men det kraftiga regnet över Skrotfrag Arena i Målilla satte stopp för det. 

På söndagen var förutsättningarna istället helt perfekta.

Eftersom Sammy van Dyck drabbats av en skada så var det bara två dackeförare som kom till start. Men varken Theo Johansson eller Avon van Dyck lyckades ta sig vidare. Johansson körde ihop två poäng på sina fem heat, medan Avon samlade ihop sju poäng.

undefined
Dackarnas Avon van Dyck tog sju poäng på sina fem heat.

Lejonens Casper Henriksson var tillsammans med Indianernas Gustav Grahn de enda som plockade hela 13 poäng i grundomgångarna. Det gav dem en direktplats till finalheatet, tillsammans med William Björling som kör för Piraterna. Björling är dock fostrad i Dackarna och såg ut att trivas på hemmabanan. 

Västerviks Noel Wahlqvist såg ut att knyta till sig den fjärde finalplatsen, när han ledde sista chansen-heatet. Men i sista böj lyckades Masarnas Philip Hellström Bängs knipa segern och finalplatsen. 

I finalen var det sedan aldrig något snack. Indianföraren Gustav Grahn tog kommandot och gav inte sina motståndare chansen. Närmast bakom var Bängs, och även om han försökte utmana Grahn så kunde den senare åka över mållinjen först och ta hem JSM. 

Vilda glädjescener utspelade sig efteråt, där Grahn flera gånger skrek ut sin glädje. 

– Jag kommer nog inte smälta det här på några dagar. Det kommer ta lite tid, haha, säger han till Sporten kort efter att han fått ta emot förstapriset. 

17-åringen var också vassast i grundomgångarna, där han vann tre av sina fem heat och var tvåa i de två övriga. 

– Ja, det har gått jättebra under hela dagen. Jag vann grundtävlingen också, så jag är otroligt nöjd faktiskt. Det är bara mitt andra år på 500cc och så vinner jag JSM... Jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Det är helt obeskrivligt, säger Grahn. 

undefined
Gustav Grahn hissas efter segern i finalen.

Det fanns ett par andra lokala förare med också under dagen. Bröderna från Hjältevad, Alexander och Lucas Woentin, såg snabba ut. Alexander var den som lyckades bäst och tog sig till sista chansen tack vare sina tio poäng. Men där fick han problem med sin cykel, slutade sist och missade finalen. Lucas Woentin körde ihop åtta poäng.

undefined
Förarna gör sig redo för start inför ett heat i grundomgången.

Anton Karlsson, som var den andra Västervik Speedway-föraren i tävlingen, hade en mindre lyckad dag med sex poäng.

Innan regnet föll över Målilla i lördags hann man genomföra en annan tävling på arenan. USM-finalen kördes och vanns av Indianernas Rasmus Karlsson. Dubbel lycka för klubben från Kumla, alltså. 

Smedernas Anton Jansson, som vann förra året, knep silvret. Harry Lundahl, Indianerna, blev trea.

Theo Johansson plockade två poäng under dagen.
Theo Johansson plockade två poäng under dagen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!