Han togs som gisslan vid bankrån: "Klart jag var rädd"

Kamrer Sievert Andersson togs som gisslan vid ett beväpnat bankrån i Mörlunda. 40 år efter den ödesdigra dagen berättar han om händelsen: "Jag minns allt glasklart".

"Tre vapen bar rånaren", berättar Sievert Andersson som sparat allt material från dagen när Skånska Banken rånades och han själv blev tagen som gisslan. I pärmen finns också den plastkasse som rånaren lade pengarna i.

"Tre vapen bar rånaren", berättar Sievert Andersson som sparat allt material från dagen när Skånska Banken rånades och han själv blev tagen som gisslan. I pärmen finns också den plastkasse som rånaren lade pengarna i.

Foto: Charlotte Madestam

Mörlunda2020-07-09 18:02

Det var fredagen den 17 oktober 1980 och cirka 45 minuter kvar till stängningsdags på Skånska Banken i Mörlunda.

Utanför ser Sievert Andersson hur det stryker förbi en man i jaktkläder. Han visar sig senare ha kommit med tåget från Nässjö och varit och vänt i Oskarshamn.

Mannen tittar sig över axeln ett par gånger, innan han stiger in på banken, där ytterligare två är i tjänst. I övrigt är kontoret tomt på kunder.

Sievert Andersson kan fortfarande se och höra allt, som en film spelas det upp i huvudet. Detaljerna är glasklara, trots alla år som gått.

– Mannen sa "det här är ett rån" och sträckte fram en plastkasse. Han pekade på mig med ett avsågat hagelgevär och visade att han även bar en revolver och en pistol, berättar Sievert Andersson när vi slagit oss ner vid köksbordet i villan utanför Mörlunda.

Rånaren fick några sedelbuntar ur kassan och fyllde på med pengar från kassavalvet. Tingsrättens dom visar att han fick med sig 150 280 kronor.

– Det var mycket pengar på den tiden, säger Sievert, som även togs som gisslan.

– Rånaren tog min kollegas bil, satte sig i baksätet, med pengarna och revolvern väl synliga i knät, och gav mig order att köra mot Oskarshamn. Vid Tigerstad tog vi av mot More Kastell och följde de slingriga grusvägarna, allt längre bort från samhället.

Kan du försöka återberätta hur du upplevde allt?

– Han kändes stabil, han var absolut inte den nervösa typen, så jag fick en känsla av att han gick att lita på. Men det är klart att jag var rädd, jag hade dessutom blivit pappa dagen innan, så jag var troligen chockad också.

Rånaren visade sig heta Matti Markkanen, med öknamnet Volvo, efter de flyktbilar han ofta använde. En månad innan han dyker upp i Mörlunda rymde han från fängelset, mitt under en pågående personalfest kan man läsa sig till i tingsrättens dom.

Rubriken i Expressen löd "Fångvaktarna höll fest – då rymde de två farligaste förbrytarna".

Det får man veta i "Gentlemän & bedragare". En serie som SVT Minoriteter gjort om de mest kända tjuvarna, bedragarna och skurkarna inom sverigefinsk kriminalhistoria och som finns på SVT Play. 

Fjärde och sista programmet handlar om Matti Markkanen och bland annat hans rån i Mörlunda.

– Klart det väcker många minnen igen, säger Sievert Andersson som medverkar i programmet, där han rekonstruerar flyktvägen och berättar fortsättningen där i skogen för programledaren Mirka Kettunen.

– Plötsligt ville rånaren att jag stannade bilen. Han bad mig stiga ur. "Skjut mig inte", sa jag, sedan tog han bilen och försvann.

Vid den tiden hade kollegorna slagit larm, medan Sievert tog upp jakten på rånaren med hjälp av en kamrat som bodde i närheten. 

– Det vittnar om att jag måste ha varit chockad. Varför gjorde jag egentligen så, funderar Sievert när vi pratar om saken vid köksbordet.

Det blev ett väldigt stort pådrag bland polisen och Mörlunda kom verkligen att hamna i händelsernas centrum. Både lokal och rikstäckande media skrev flitigt om händelsen, visar Sieverts samling av tidningsartiklar.

Först tre veckor senare hittades rånaren frusen under en gran av polis med hund i Eksjötrakten. Det första han ska ha sagt enligt tingspapperen var "vilken tur att det är över nu".

– Banken fick tillbaka pengarna – i samma plastkasse. Den har jag fortfarande kvar, säger Sievert och visar allt han sparat från dagen för 40 år sedan.

Sievert Andersson togs som gisslan. I baksätet satt rånaren med alla pengarna och en revolver väl synligt i knät, och beodrade honom att köra mot Oskarshamn.
Sievert Andersson togs som gisslan. I baksätet satt rånaren med alla pengarna och en revolver väl synligt i knät, och beodrade honom att köra mot Oskarshamn.
Rån i Mörlunda

Sedan rånaren gripits av polis i skogarna kring Eksjö blev det rättegång vid tingsrätten i Lindesberg. Sievert Andersson och en kollega närvarade.

Enligt domen fick rånaren sex års fängelse för bland annat grovt rån. Han utvisades till Finland med 20-årigt inreseförbud till Sverige.

Enligt tv-serien "Gentlemän & bedragare" levde mannen sammanlagt 20 år i fängelse. Mörlundarånet blev hans sista. Han kom istället att jobba som byggförman och han lär ha kandiderat till riksdagen, enligt SVT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!