Här är åldersgruppen där smittan lokalt ökar mest

Ökningen av covid-19 har varit drastisk den senaste tiden. I länet har smittan främst spridits i åldersgruppen 21–29 år och den strax därunder. Men 70-plussarna går åt motsatt håll.

"Glädjande är att vi har en minskning i antalet fall i åldersgruppen 70 och över", säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

"Glädjande är att vi har en minskning i antalet fall i åldersgruppen 70 och över", säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-11-18 17:30

Det berättar smittskyddsläkaren i Region Kalmar län, Lisa Labbé Sandelin.

– Det som är något glädjande är att vi har en minskning i antalet fall i åldersgruppen 70 och över, säger hon.

När smittan började öka igen fanns redan säkerhetsrutiner på plats på boenden och ute i samhället, något som Labbé Sandelin tror har spelat stor roll.

Det kan också ha lett till att färre patienter behöver sjukhusvård, och framför allt intensivvård.

Däremot säger hon att det är svårt att jämföra siffrorna från i våras rakt av med höstens siffror, eftersom det i jämförelse var ganska få som testades då.

– Jag tror att vi hade en rätt så omfattande spridning fläckvis i länet även i våras.

I både Vimmerby och Hultsfred fortsätter smittsiffrorna att öka. Mellan tisdag och onsdag från 68 till 74 i Vimmerby och från 196 till 202 i Hultsfred.

De senaste veckorna har antalet smittade dubblerats från vecka till vecka, förutom den allra sista, där smittspridningen verkade mattas av något. Nu återstår det att se om de nya restriktionerna leder till minskad smittspridning.

Labbé Sandelin tror att vi får vara förberedda på att vi måste förändra våra levnadsvanor inte bara över jul, utan på ännu längre sikt.

– Om det är så att en säsongsvariant finns så finns det risk för att viruset smittar mer när det är kallt och torrt i luften och vi tillbringar mer tid inomhus. Det kan vara så eftersom det var så lugnt i somras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!