Har beviljats stöd – men vågar inte använda pengarna

Yxeredsbagaren Hasse Sturesson fick permitteringsstöd i våras, men han har ännu inte fått besked om han får behålla pengarna eller inte. För att överleva har han tagit ett privat lån.

Yvonne Nilsson och Hasse Sturesson driver tillsammans Yxereds gårdsbageri. Bilden togs i samband med ett reportage 2016.

Yvonne Nilsson och Hasse Sturesson driver tillsammans Yxereds gårdsbageri. Bilden togs i samband med ett reportage 2016.

Foto: Nathalie Chávez/arkiv

Totebo2021-01-16 08:00

Coronastödet

Pandemin har slagit hårt mot många småföretagare.

– För oss blev det total katastrof. Allt stängdes, precis allting, så vi stod helt utan inkomst i mars när smittspridningen började. Vi blev tagna på sängen precis när allt började slå igen. 

Det säger bageriägaren Hasse Sturesson som driver Yxereds gårdsbageri tillsammans med Yvonne Nilsson.

De två ägarna brukar i normala fall inte ta ut någon lön under januari och februari. I början av 2020 höll de dessutom på att renovera bageriet och hade mer utgifter än inkomster när pandemin gjorde sitt intåg i Sverige. 

Ekonomin var ansträngd och inkomsterna uteblev, så Hasse Sturesson bestämde sig för att söka statligt permitteringsstöd från Tillväxtverket. 

Han var snabb med att skicka in en ansökan och beskedet kom snabbt. 

Han hade fått avslag. Motiveringen till beslutet var att han inte hade betalat arbetsgivaravgiften i januari. 

Hasse Sturesson överklagade beslutet och skickade med papper som visade att ingen lön hade betalats ut under månaderna januari och februari under de tre senaste åren. Tre dagar senare fick han ett positivt besked tillbaka. Han hade fått 59 000 kronor i stöd.

Men Hasse Sturesson vågade inte använda stödpengarna, för tänk om han inte fick behålla dem? Under stödperioden görs nämligen avstämningar var tredje månad och det är först efter sista avstämningen som Hasse Sturesson verkligen vet om han får behålla pengarna.

undefined
Hasse Sturesson är kritisk till att det är så krångligt att söka och överklaga beslut som rör permitteringsstöd.

Första avstämningen var i juli 2020. Hasse Sturesson ville egentligen ta hjälp av sin revisor men revisorn var mitt i semestern, så Hasse fick försöka reda ut allt själv.

– Först i slutet oktober fick jag besked om att den första avstämningen inte var godkänd.

Orsaken till beslutet, enligt Tillväxtverket, var återigen att Hasse Sturesson inte hade betalat in någon arbetsgivaravgift under januari, den månad då Yxereds gårdsbageris ägare normalt sett inte tar ut någon lön. 

Men Hasse Sturesson hade ju redan skickat in papper som bevisade att företaget normalt sett inte betalar ut någon lön under januari och februari månad. Hade de dokumenten inte följt med hans ansökan, funderade han.

– Då fick revisorn hjälpa mig att göra en överklagan och jag vet inte hur det har gått än. Det kostar ju pengar varje gång jag tar hjälp av min revisor. Det här har kostat oss flera tusen kronor av de 59 000 kronor vi fick i stöd. Det ska inte behöva vara så krångligt så att man behöver anlita hjälp, säger Hasse Sturesson.

undefined
Yxereds gårdsbageris ägare brukar inte ta ut någon lön under årets första två månader, det gjorde de inte heller under 2020, vilket ställde till det när de ansökte om permitteringsstöd.

Hasse Sturesson har överklagat Tillväxtverkets beslut, men han har ännu inte fått något besked om han får behålla pengarna eller inte. 

– Vi vågar inte röra pengarna som vi har fått i bidrag än eftersom vi inte vet om vi får behålla dem. 60 000 kronor är väldigt mycket pengar, i varje fall i de här tiderna, säger Hasse Sturesson och fortsätter.

– Vi har tagit ett privatlån istället för att överleva. Så än har vi inte haft någon nytta av pengarna, vi har dem på banken.

Hasse Sturesson tycker att det är svårt att få det rätt och berättar att han känner många småföretagare som struntar i att söka permitteringsstöd eftersom det är så krångligt. Det förvånar honom inte alls.

– Ska vi betala en massa pengar för att överhuvudtaget att kunna söka permitteringsstöd och även behöva bråka om det efteråt. Då är det inget bidrag, då gör det bara att man får ont i magen, säger Hasse Sturesson.

Permitteringsstöd

Kan sökas av företagare som tillfälligt drabbas av tillfälliga och allvarliga ekonomiska problem under pandemin. 

Stödet innebär att företagets anställda kan går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten lämnar ekonomiskt stöd till arbetsgivaren. 

Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen samtidigt som företagets personalkostnader minskar. Det kallas korttidspermittering eller korttidsarbete.

Källa: regeringen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!