Här fortskrider arbetet - mot 50 nya bostäder

Detaljplaneprocessen för ett 50-tal bostäder vid Hallstad i Rimforsa inleddes i slutet av 2017. Nu, efter viss fördröjning, kommer man allt närmare ett planförslag.

Detaljplaneprocessen vid Hallstad utanför Rimforsa har, efter viss fördröjning, dragit igång på allvar.

Detaljplaneprocessen vid Hallstad utanför Rimforsa har, efter viss fördröjning, dragit igång på allvar.

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Rimforsa2020-06-01 08:22

– Det är dragit ut lite på tiden för att kommunen ville färdigställa den fördjupade översiktsplanen och genomföra en kulturmiljöutredning. Efter den inputen har vi skissat om planförslaget för att hitta en exploatering som vi alla kan vara nöjda med. Just nu tar vi fram handlingar för samråd, berättar projektledaren Esbjörn Larsson vars företag Aurum Fastighetsutveckling AB, förutom Vasamark Svenska AB, även företräder fastighetsägaren Magnus Lidén.

Enligt projektledaren är det i dagsläget aktuellt att exploatera tomten, med beteckningen Rimforsa 1:49, för mellan 50 och 60 bostäder - fördelade mellan villor och kedjehus. I detaljplaneringen tas stor hänsyn till närliggande Hallstad Säteri.

– Kulturmiljön runt säteriet är väldigt viktigt att vårda och därför kommer det i princip inte bli någon bebyggelse nere på ängen i närheten. I övrigt är det en fin miljö för att etablera lite ytterligare bostäder. Något som Lantmäteriet redan på 1930- och 1940-talet hade i åtanke när vissa tomter styckades av, förklarar Larsson och fortsätter:

– I alla detaljplaner är det 100 olika intressen som står emot varandra på något vis, det är svåra avvägningar, och i slutändan är det politikerna som bestämmer.

Enligt kommunens plan- och byggchef Maria Hedberg är Rimforsas vatten- och avloppsnät förberett för en exploatering i området - men däremot behöves gång- och cykelvägar utredas. 

– Vi hoppas på samråd till hösten, avslutar hon.

Plan- och byggchefen Maria Hedberg hoppas att ett nytt förslag på detaljplan kan presenteras för samråd i höst.
Plan- och byggchefen Maria Hedberg hoppas att ett nytt förslag på detaljplan kan presenteras för samråd i höst.
Karta: Hallstad, Rimforsa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!