Här lever spontanfotbollen i allra högsta grad

Det är på många sätt en helt vanlig lördag i bostadsområdet Bullerbyn i Vimmerby. Och på Asllani Court är det givetvis spontanfotboll som lockar den stora publiken. "Det är en mötesplats för oss", säger en av spelarna när Sporten är på besök.

Ett stort gäng fotbollssugna lirare samlades för heta drabbningar på Asllani Court i Bullerbyn.

Ett stort gäng fotbollssugna lirare samlades för heta drabbningar på Asllani Court i Bullerbyn.

Foto: Haris Dreco

Fotboll2021-06-19 20:30

Solen skiner i Bullerbyn och vart man än tittar är det fullt av liv och rörelse. Barnen leker vid lekplatserna och många av de vuxna är ute för att ta en promenad och prata med sina grannar.

Men allra mest liv är det nog på den berömda fotbollsplanen, även känd som Asllani Court. Där har ett 15-tal samlats för att snart kicka igång dagens höjdpunkt.

Det är inget ovanligt att se fotboll spelas på Asllani Court. Men just den här dagen är det en extra laddning i luften bland de inblandade. Några av de som flyttat från Bullerbyn och Vimmerby är hemma på besök över helgen och passar givetvis på att hinna med några matcher. 

Abdel Idjbara och hans bror Abdallah är två av dem. De bor och arbetar numera i Stockholm men ser till att hälsa på sitt Vimmerby så fort de kan. Jaafar Mohammed, som tidigare bland annat spelat fotboll i Vimmerby IF, har också flyttat för jobb och andra äventyr i Göteborg.

undefined
Brödrakamp mellan Abdallah och Abdel Idjbara.

– Det är en mötesplats för oss, kan man säga. Man bestämmer en tid och så träffas vi alla här och umgås. Visst, vi spelar matcher och så, men mycket handlar om att träffa gamla kompisar och snacka med dem, säger de. 

Bellal Adem Nur och Hamid Abdul Majed, som bor och studerar i Linköping respektive Kalmar, fyller i:

– Vi har växt upp med det här. Förut spelade vi alltid fotboll här så fort vi fick chansen och man minns tillbaka på tiderna då man var ung. Det är fortfarande lika roligt, även om man inte orkar lika mycket längre, haha. 

Vid sidan av planen har det också samlats en hel del folk som vill se matcherna. De flesta väntar på att någon av spelarna ska slå en snygg tunnel eller bjuda på en avancerad dragning. Och det ska sägas att det är en teknisk fotboll som spelas. 

– Fotboll på små ytor är roligast, för då får man verkligen visa hur bra man är med fötterna. Men det är tufft också. Ingen vill förlora, säger Abdel Idjbara. 

Lagen delas upp i tre, med fem spelare i varje lag. Sen är det bara att lira. "Varje match är tio minuter", utbrister en av spelarna. "Ja, men om ett lag hinner göra tre mål så är matchen över", svarar en annan.

undefined
Det är en tuff, teknisk och fartfylld fotboll som spelas.

När bollen väl rullats igång är det full fart framåt. Hur länge håller man på? Ja, så länge man känner för det. En timme, två timmar...eller fyra timmar.

– Vi kör tills vi blir trötta, svarar spelarna.

Samtidigt pågår fotbolls-EM för fullt ute i den stora världen. Men just här och nu är det matcherna på Asllani Court som känns viktigast. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!