Hätsk debatt kring planerad vindpark i Tönshult

Det stormar rejält kring vindkraftsfrågan i Hultsfred. "Politikerna är oansvariga", tycker Vindfrid, medan politiker anser sig blivit utsatta för förföljelse och förtäckta hot. "För många som bor nära är det en livsavgörande fråga".

Vinkraftsfrågan är het i Hultsfreds kommun. Hjalmar Österberg, ordförande i Vindfrid, vars ambition är att skydda och bevara det orörda landskapet, vill påminna politikerna om vilket ansvar de har. Medan Per-Inge Pettersson och Lars Rosander (C) tycker Vindfrids ledning har ett osmakligt beteende.

Vinkraftsfrågan är het i Hultsfreds kommun. Hjalmar Österberg, ordförande i Vindfrid, vars ambition är att skydda och bevara det orörda landskapet, vill påminna politikerna om vilket ansvar de har. Medan Per-Inge Pettersson och Lars Rosander (C) tycker Vindfrids ledning har ett osmakligt beteende.

Foto: Charlotte Madestam/Olof Carlson/Caroline Petersson

Virserum2021-09-14 20:30

Det säger Hjalmar Österberg, ordförande i föreningen Vindfrid, vars ändamål är att skydda och bevara det orörda landskapet i kommunens södra delar.

– Vi har haft ett intensivt arbete sedan i vintras. Medlemsantalet har ökat kraftigt, till att i dag vara uppe i 300, med anledning av alla planerade vindkraftsprojekt i Hultsfreds kommun, säger han.

På sociala medier har Vindfrids styrelse lovat namnge de politiker som röstar för vindkraftsprojektet i Tönshult och att de ska "hållas ansvariga inför alla de boende som vid en byggnation kommer få sina liv kraftigt försämrade".

– Jag tycker frågan diskuteras sansat, klokt och värdigt bland politiker, det är mer utanför det figurerar ovärdiga påhopp, säger Per-Inge Pettersson (C), som tillsammans med partikollegan och kommunalrådet Lars Rosander uttryckt att Vindfrids ledning har ett "osmakligt beteende".

– Det är mycket känslobedömningar, och det väger tungt i debatten, säger Rosander. Men – när man kommer in på "tycker inte ni som vi, så ska vi förfölja er", det har jag reagerat på. Och givetvis ska man som fritidspolitiker stå för sina åsikter, men man ska inte riskera att bli uthängd, om man inte har samma åsikt som andra.

Medan Hjalmar Österberg inte alls tycker det är konstigt att klargöra för hur politikerna röstar i frågan.

– Från vår sida är det inte hot eller skrämselpropaganda, utan många har sagt att de kommer rösta på andra partier, som inte röstat för vindkraft. För många som bor nära är det en livsavgörande fråga, politikernas svar avgör hur flera tusen människor får det framöver. Medan det för andra är en vanlig miljöfråga.

undefined
Stena Renewable AB vill bygga 16 verk med en totalhöjd på 270 meter i Tönshult. Vilket rört upp starka känslor.

Hur ser du på den debatt som förts från Vindfrids sida?

– Jag tycker vi hållit en acceptabel ton, men, tillägger Österberg, vi har velat vara tydliga med att politikerna inte får låta den här frågan passera under radarn, utan vi vill påminna om vilket ansvar de har. Kanske har de blivit lite överraskade av vårt engagemang. Per-Inge Pettersson sa sig ha legat sömnlös efter Vindfrids senaste debattinlägg – vi vill bara understryka att det gör vi också. 

– Många är jätteoroliga för hur det ska bli, om politikerna röstar ja till vindkraft i området. Tänk om det blir jättejobbigt för Virserumsborna att bo där. Då står man där, det har aldrig hänt att vindkraftverk plockats ner. Utan vi önskar att kommunen ska vänta typ fem år, så det finns mer uppgifter att gå på. Det är en bra medelväg, vi hade hoppats politikerna skulle enas kring.

Per-Inge Pettersson tycker sig ha blivit utsatt för personliga påhopp.

– Mitt och Rosanders mål med debattartikeln i Vimmerby Tidning var att styra upp värdigheten i debatten, men lika fullt kom det, som han säger, påhopp och osanningar direkt efteråt.

Påverkar allt det här ditt intresse att vara politiker?

– Snarare ser jag att vi behöver jobba ännu mer med värdegrunden och hur vi bemöter varandra på ett bredare plan i vår kommun, så jag blir ännu mer taggad på att ställa upp för en ny mandatperiod i nästa val.

Den 27 september ska fullmäktige ta beslut i frågan, som kommit att bli den mest diskuterade den här mandatperioden.

– Vi vill stryka ett streck över den här "debatten om debatten" och sträcka ut en hand att börja diskutera vindkraft istället för känslor, för nu brinner det i knutarna, säger Hjalmar Österberg. 

Vindpark Tönshult

Ansökande: Stena Renewable AB

Antal verk: 16

Totalhöjd: 270 meter

Driftstart: 2024-2025

Ligger: 3 mil sydväst om Hultsfred och cirka 6 kilometer söder om Virserum.

Området består i huvudsak av skogslandskap.

Parallellt har ett förslag på en vindbruksplan, som syftet till att redovisa möjliga såväl som olämpliga områden för utbyggnad av vindkraft inom Hultsfreds kommun, tagits fram. Förslaget finns tillgängligt för samråd och synpunkter kan lämnas till den 19 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!