Beredda vaccinera var tredje minut – "Hit kan alla åka"

En person var tredje minut är tänkt att vaccineras vid den nya vaccinationscentralen i Oskarshamn. På torsdagen var det premiär i de iordningställda lokalerna, dit folk från Hultsfreds kommun förväntas komma för att få sina sprutor.

Folk släpps in i en lagom strid ström och väl inne ser kövärdarna Eva Ahlberg och Kerstin Johansson till att rätt avstånd hålls, fram till båsen där vaccinationen genomförs.

Folk släpps in i en lagom strid ström och väl inne ser kövärdarna Eva Ahlberg och Kerstin Johansson till att rätt avstånd hålls, fram till båsen där vaccinationen genomförs.

Foto: Charlotte Madestam

Oskarshamn2021-04-22 19:00


Vaccinationscentralen i Oskarshamn är länets tredje. Vecka 15 öppnade en i Västervik och en i Kalmar, där 10 200 personer vaccinerats så här långt, enligt vaccinationssamordnare Marie Ragnarsson.

Alla centralerna är öppna för alla, oavsett var man bor i länet. När man fått sitt brev är det bara att boka tid som vanligt på 1177.se.

undefined
Första fem i kö, bland andra Mörlundabördiga Titti Gladh Rydén som nummer tre. Folkets Park i Oskarshamn fyller en annan funktion numera, än att vara danslokal.

Klockan har slagit tio och läkaren Erik Lind öppnar dörren till det som innan covid-19 fungerade som bland annat danslokal. Nu ska lokalen användas som vaccinationslokal.

Det har hunnit bildas en liten kö på fem personer, som jämfört sina bokade tider med varandra medan de väntat. En av dem är Titti Gladh Rydén, bördig från Mörlunda, som i likhet med de andra är noga med avståndet och någon enstaka bär även munskydd.

– Under dagen hjälper vi Region Kalmar att vaccinera 65+ som är kvar från den tidigare fasen, berättar Martina Bäck, som är projektledare på Idoc, ett bemanningsföretag inom vård och omsorg med säte i Norrköping, som i egenskap av vinnare i upphandlingen ska ansvara för centralen.

Till skillnad mot de andra två centralerna, där regionen sköter vaccineringen.

– I morgon fredag är det sedan dags att gå vidare med 60-64 år, fortsätter Martina Bäck. Vi får 500 doser denna vecka och nästa och 650 under vecka 18. Tillgången på vaccin styr hela projektet.

undefined
Martina Bäck och hennes kollegor är beredda att ta emot en person var tredje minut. "Centralen är öppen för alla, oavsett var i länet du bor", säger hon.

Erik Lind, som grundat Idoc, tillägger att man hela tiden är beredda att både växla upp och växla ner.

– Främst kommer vi ha öppet måndag till fredag, men det kan bli aktuellt att vaccinera kvällar och helger, beroende på tillgången. Vi kommer maxa så mycket det går, det är viktigt att få stopp på smittspridningen nu.

Först i kön är Leif Rydh från Oskarshamn, som haft svårt att få en tid på grund av att tiderna tagit slut. I måndags kontaktades han av regionen som gav honom premiärtiden på nya vaccinationscentralen.

– Egentligen var jag tveksam om jag skulle erbjudas Astra Zenecas vaccin, men nu har jag tänkt om. Det är ju så väldigt många som fått det vaccinet, bland annat mina grannar som inte känt något, så då bestämde jag mig. Självklart ska man vaccinera sig. 

undefined
Idoc, med stor erfarenhet av vaccinatiner, har rekryterat sjuksköterskor, distriktssköterskor, läkare och kövärdar till den nya verksamheten. Bland andra Iréne Weinfors.

Leif Rydh har kommit innanför dörrarna och visas vägen av kövärdarna Kerstin Johansson och Eva Ahlberg, som innan corona jobbade i Folkets Park vid olika evenemang. De tycker det är roligt att kunna hjälpa till med en så viktig sak, som att genomföra vaccineringen tryggt och säkert.

– Vår uppgift är att se till så folk håller avstånd och att de har sin legitimation framme, säger Kerstin Johansson.

undefined
Supporten Birgitta Gustavsson samtalar med nyvaccinerade Titti Gladh Rydén, bördig från Mörlunda, under den kvart hon ska stanna för att se så hon mår bra efter sprutan.

I andra änden av lokalen finns Birgitta Gustavsson, som är flitig med att höra sig för hur de vaccinerade mår under de 15 minuter de ska sitta ner och vänta innan de kan lämna centralen.

Erik Lind lovordar lokalerna, där man kunnat skapa ett naturligt och säkert flöde.

– Det är som en cirkel kring dansgolvet, som gör att människorna aldrig behöver mötas eller korsa varandra, samtidigt som det är separat entré och utgång.

undefined
Erik Lind, läkare och grundare av bemanningsföretaget Idoc, tycker lokalerna i Oskarshamn är väldigt ändamålsenliga.

Hur vill du summera första dagen?

– Klart att det varit nervöst inför premiären, men jag tycker det gått jättebra. Att vi fått den här möjligheten att vaccinera här i Oskarshamn känns superkul.

Med ännu en vaccinationscentral hoppas Marie Ragnarsson att betydligt fler ska kunna vaccineras.

På hälsocentraler har man sagt sig kunna vaccinera fler, om tillgången på vaccin var större. Skulle inte de kunna få fler doser, så folk slapp åka?

– Det skulle man kunna tänka sig, men när vi tog det här beslutet trodde vi att vi skulle ha väldigt god tillgång på vaccin. Så blev det inte men vi behöll planen, säger Marie Ragnarsson och fortsätter:

– Vi tänker också att vi kommer till åldrar nu när man är mer rörlig, man kan stanna till på vägen till affären eller sommarstugan, och det är lättare att klara av större flöden och göra det säkrare på en vaccinationscentral än på våra hälsocentraler som inte är planerade för den här typen av verksamhet. Vården befinner sig ju dessutom under stor ansträngning, det här är ett sätt att säkra vården sommartid på våra hälsocentraler som har många olika uppdrag.

Lina Tapper från Mörlunda vaccinerade sig så sent som på torsdagen. I brist på tider på hälsocentralen bokade hon in sig i Västervik.

– När jag bokade tid hade de inte hunnit få ut tider i Oskarshamn. Annars hade jag föredragit att åka dit, det är ju mycket närmare.

Leif Rydh var först att vaccineras på den nyöppnade vaccinationscentralen i Oskarshamn. Den tredje i länet. Sprutan fick han av Martina Bäck, projektledare på Idoc, som ansvarar för verksamheten.
Leif Rydh var först att vaccineras på den nyöppnade vaccinationscentralen i Oskarshamn. Den tredje i länet. Sprutan fick han av Martina Bäck, projektledare på Idoc, som ansvarar för verksamheten.
Vaccinationscentralen

Öppen för alla oavsett var i länet du bor.

Tid bokas via 1177.se när du fått ditt brev om vaccinering. Andra tiden bokas på plats.

Ansvarar för verksamheten gör bemanningsföretaget Idoc, som rekryterat sjuksköterskor, distriktssköterskor, läkare och värdar.

Öppet i huvudsak måndag-fredag, kan bli aktuellt med kvällar och helger utifrån tillgången på vaccin.

Vaccinerar fortsättningsvis med Moderna.

Sedan tidigare finns det två nyupprättade vaccinationscentraler i länet, en i Västervik och en i Kalmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!