Hög polischef kräver att lokal polis sparkas

Regionpolischefen kräver att en polis som jobbar inom Västerviks polisområde sparkas.

I polisområde Västervik ingår Västervik, Vimmerby och Hultsfred.

I polisområde Västervik ingår Västervik, Vimmerby och Hultsfred.

Foto: Adam Wrafter

Västervik2022-01-27 13:59

Den polisanställde arbetar som polis, och är inte civilanställd. Hen arbetar inom lokalpolisområde Västervik, där även Vimmerby och Hultsfred ingår.  

Vad polisen gjort är oklart. Det vi vet är att den högsta polischefen i regionen, Carina Persson, skickat en begäran till personalansvarsnämnden där hon vill att den polisanställda skiljs från sin anställning. Det är mycket ovanligt.  

Förmodligen kan handlingarna kopplas till brottslighet, då handlingen är skyddad av förundersökningssekretess och sekretess för enskilda i brottmål. Nu har personalansvarsnämnden två månader på sig att fatta ett beslut. 

I Polisområde Västervik ingår även Vimmerby och Hultsfred.

Chefen för lokalpolisområdet, Anders Pleijel, säger till oss att han inte har någon vetskap om den hemställan som skickats in till personalansvarsnämnden. 

– Jag lägger mig inte i internutredningar och även om jag hade någon information skulle jag inte kunna kommentera det vidare, säger Pleijel. 

I de handlingar som regionpolischefen skickat in till personalansvarsnämnden framgår att flera personer deltagit i att utreda ärendet.

Exakt vad polisen anklagas för är sekretessbelagt och alla delar i handlingen som avslöjar det är maskade. Däremot skriver de öppet vad som är skälet till att de just valt uppsägning som utväg: "Det är av mycket central betydelse att polisanställda åtnjuter allmänhetens förtroende och aktning för att Polisen skall kunna fullgöra sina åligganden på ett riktigt sätt".    

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!