Nu är farthindren i Järnforsen inte långt borta

Nu är arbetet med att installera nya farthinder nära. Järnforsen blir tvåa i länet, som får actibumps. "Det blir en obehaglig överfart för den som inte håller hastigheten".

Den raka vägen genom Järnforsen uppmuntrar till höga hastigheter. Inom kort inleds arbetet med att installera så kallade actibumps, ett i vardera riktning.

Den raka vägen genom Järnforsen uppmuntrar till höga hastigheter. Inom kort inleds arbetet med att installera så kallade actibumps, ett i vardera riktning.

Foto: Olof Carlson

Järnforsen2021-09-17 08:00

Det säger Joakim Gimby, projektledare på Trafikverket region syd, som kan berätta att satsningen på trafiksäkerhetshöjande åtgärder i Järnforsen är nära nu.

– Det stora beläggningsarbetet genom hela Järnforsen är klart och vi har fått leveranstid på två aktiva farthinder, så kallade actibumps, förhoppningsvis till vecka 38, 39 eller 40 där någonstans, säger han. I samband med det startar vi arbetet med att placera ut dem.

Så här långt har Trafikverket bara ett till i Kalmar län, i Skogsby på Öland där det slagit väl ut.

– Vi ser att det finns möjligheter att få ner hastigheten, därför går vi vidare med Järnforsen. Vi ser det som en bra plats.

Det blir ett farthinder i vardera riktning, med en liten förskjutning.

– Vi installerar dem i direkt anslutning till varandra, så att ingen ska kunna passera genom att åka över på andra körfältet.

Har ni erfarenhet av det?

– Vi vet att det kan ske, så för att förhindra det undviker vi att trafikanterna har den möjligheten, säger Gimby.

Den här formen av farthinder har kritiserats på sina håll, hur ser du på det?

– Fortkörarna kommer bli medvetna om att det blir en obehaglig överfart. Men, tanken är ju att hastigheten ska hållas, då passerar man helt som vanligt.

Hur påverkas trafiken under installationen?

– Det blir en liten störning under några dagar, eftersom vi har arbetande fordon på plats. Men trafiken regleras med trafikljus, så det kommer gå att passera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!