Hundraårigt hantverk hyllades i Vena

I år är det hundra år sedan kapellet på kyrkogården i Vena byggdes. Något som uppmärksammades lite extra på söndagen.

Nästan som ett litet slott på kyrkogården. Det 100-åriga kapellet lyftes fram lite extra på söndagen, berättar Kurt Gustafsson, ordförande i församlingsrådet.

Nästan som ett litet slott på kyrkogården. Det 100-åriga kapellet lyftes fram lite extra på söndagen, berättar Kurt Gustafsson, ordförande i församlingsrådet.

Foto: OLOF CARLSON

Vena2020-08-05 09:00

Det här kapellet förtjänar att uppmärksammas. Det är ett fint exempel på hantverksskicklighet, byggt av stora stenar, alla huggna i exakt lika stora fyrkanter. Ja bortsett från de stenar som är försedda med dekorationer, förstås.

Det här kapellet ger ett minst sagt stabilt intryck, även om det inte använts speciellt ofta de senaste åren, det har fört en så att säga tillbakadragen tillvaro på kyrkogården.

Men, Kurt Gustavsson, ordförande i församlingsrådet har kommit att intressera sig för kapellet och i år när det är jämnt 100 år sedan kapellet byggdes, såg han ett tillfälle att lyfta fram det lite extra.

Inför söndagens samling på kyrkogården, tog han tillfället i akt att läsa på om kapellet och det jättearbete som gjordes för hundra år sedan. 

– Stenarna är huggna i stenbrottet i Klocketorp, berättar Kurt Gustavsson. Det var Oskar Bergström och hans söner som högg stenarna. Sedan fraktades de med häst och vagn till Vena och kyrkogården.

För något år sedan fick byggnaden dessutom ett helt nytt tegeltak och nu är hundraåringen i toppskick. Kurt Gustavsson hoppas att den ska komma till användning lite oftare.

– Vid mindre samlingar, när man inte är så många, kan det vara mysigare här än i den stora kyrkan, säger han. Och det är en del som upptäckt det och haft dop här.

Så för att påminna om kapellet finns, ordnades det här firandet på kyrkogården, med musik av Anders Nilsson, Bengt-Åke Svensson och Ann-Marie Daag Albrechtsson. Präst var Mikael Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!