Hur ska domarna klara av den intensiva hösten?

Massa inställda matcher i våras. En naturlig tanke: Nu lär väl fotbollsdomarna i trakten ha massor att göra i höst istället? "Många tror det, men nä...det är ganska så lugnt", säger domartillsättaren Mikael Fransson.

Hektiskt. Domartillsättaren Mikael Fransson har mycket att göra denna intensiva höstperiod - precis som hans domarkollegor.

Hektiskt. Domartillsättaren Mikael Fransson har mycket att göra denna intensiva höstperiod - precis som hans domarkollegor.

Foto: Arkiv

Fotboll2020-08-07 19:00

"Va, du kan väl inte åka på semester nu...i dessa tider. Är det inte kalabalik?"

Den frågan fick Mikael Fransson från en fotbolllsprofil i ett annat län i Småland nyligen. Och jo, så är nog den allmänna uppfattningen kring domarsituationen nu när traktens fotboll går på högvarv efter coronauppehållet. 

Hur ska domarna hinna med?

Fransson sitter lugnt i båten, faktiskt nästan bokstavligen. När vi når honom har han nyss klivit av båten mellan Råå och Ven. Han har tillbringat ett par dagar i Helsingborgstrakten. Långt från den lokala fotbollen. Men han är tillbaka bland de småländska skogarna redan till helgen. 

– Jag fick en match inställd, men ska döma Hultsfreds damer på söndag. Det ska bli jäkligt roligt. 

Så, hur löser ni i domarklubben (Vimmerby FDK) alla matcher i höst?

– Ärligt, jag tycker faktiskt inte att det är så stor skillnad och inte så många fler matcher än vad det brukar vara. Men många tror det. Jag känner mig trygg, om det nu inte skulle bli en massa återbud förstås. Då kan det bli tufft att få ihop det. 

Mikael Fransson har varit domartillsättare i klubben i ett par år och har fått en viss rutin. Framförhållningen är bra. 

– Det måste den vara, tycker i alla fall jag. Jag vet att vissa tillsättare tar det vecka för vecka, men det passar inte mig och för domarna jag tillsätter. 

Hur långt fram är du i planeringen?

– Jag har schemat klart fram till den 15 september. 

Då ska man komma ihåg att det är MÅNGA matcher vi snackar om. 

En viktig anledning till varför Fransson känner sig förhållandevis trygg och tillfreds med situationen, beror på att antal domare har blivit fler.

– Jätteglädjande självklart. Förra året var vi 13 domare, nu är vi 19. Eller...egentligen är vi nog bara 17 beroende på hur man ser det. Dawan Mofak och Dennis (Fransson) har egna coacher i Småland eftersom de dömer högre upp, men vi får naturligtvis använda dem här. 

Hur tycker du annars att det fungerar, i relationen med spelare och ledare?

– Mycket bra. Vi har väldigt få allvarliga incidenter. Visst hettar det till ibland, men det är förståeligt. Klart att tränare får puls upp till hårfästet när de är engagerade och inne i matchen. Det spontana köper vi. Jag dömer mycket hellre matcher med engagerade ledare som vill något, än där någon sitter och är tyst på bänken matchen igenom. 

Som så många andra i fotbollsfamiljen har han längtat till just det här: när matcherna på lokal nivå slår igenom med full kraft och det spelas matcher runt om i trakten var och varannan dag. 

– Det är härligt. Det är bara synd att matcherna måste spelas utan publik. Det blir inte detsamma. Sedan kan man fråga sig varför det inte tillåts åskådare på våra matcher? En normal match på vår nivå där vi är, skulle inte vara några problem. Sedan har jag full förståelse att det måste finnas regler i de här tiderna, men jag tycker att det är konstiga regler, säger Mikael Fransson och tillägger:

– Det borde kunna gå att hitta en lösning. Det blir snett när det samtidigt är fullt av folk i Ullared. Vi pratar pengar också. För föreningarna kan det förstås bli kännbart när det inte blir några inkomster från matcherna, samtidigt som tre domare ska ha arvode. Någonstans ifrån måste pengarna in, säger Fransson som i lugn och ro laddat batterierna i Skåneland inför den annalkande hösten. 

Fotbollen är i full gång nu och domarna har mycket att göra.
Fotbollen är i full gång nu och domarna har mycket att göra.
Domarförbund

Det finns tio fotbollsdomarklubbar i Småland och cirka 400 domare. Vimmerby FDK har 19 domare i sin klubb. De andra klubbarna i Småland är följande: Höglandets FDK, Jönköpings FDK, Kalmar FDK, Njudungs FDK, Oskarshamns FDK, Syd Västra Småland FDK, Västervik FDK, Västra Småland FDK och Växjö FDK. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!