I dag invigs Warmbadhuset – följ rapporteringen här

Idag smygöppnas Slottsholmens nya satsning i det gamla varmbadhuset – eller Warmbadhuset, som det heter numera. Här rapporterar vi från invigningen.

Nu är bandet klippt.

Nu är bandet klippt.

Foto: Caroline Petersson

Västervik2021-10-15 11:45

Imorgon öppnar badhuset för allmänheten, men under fredagen sker den officiella invigningen. Björn Ulvaeus och Anna Ulvaeus ska vara på plats för att klippa pressbandet och ge en liten rundtur i byggnaden. 

Vi kommer att vara på plats under invigningen, som inleds klockan 12.00. Medan du väntar: här kan du se bilder från förra gången vi fick en smygtitt in i huset, då ombyggnaden precis blivit klar. Du kan även läsa en artikel om husets historia genom att klicka här.

Uppdatering 11:45: 

Det verkar vara en populär tillställning, även SVT, TT och andra nationella medier är på plats för att bevaka, enligt vår reporter på plats, Caroline Petersson. Just nu är det alltså en pressvisning det handlar om. 
 

Leif Karlsson är huvudchef för det operativa arbetet på Slottsholmen (COO med ett modernare språkbruk). Han berättar att bokningarna har börjat att trilla in redan. I början ska man ta in max 20 personer åt gången men på sikt räknar man med att ta in 40 personer åt gången.

– Det är jättestor efterfrågan, säger han.

Just nu befinner man sig på Slottsholmen, men cirka fem i 12 styr man istället kosan mot Warmbadhuset.

Just nu har vi lite "radiotystnad" eftersom Caroline är på språng med de andra. Det är inte helt lätt att gå, skriva, fotografera och gärna filma samtidigt men snart kommer mer information.

Vid 12.00 är bandet klippt av Björn Ulvaeus, tillsammans med dottern Anna Ulvaues och barnbarnet Hedvig. Många Västerviksbor, inte bara journalister, är på plats för att bevittna invigningen. "Björn tack för allt du gjort för Västervik", utbrister en dam i publiken spontant i samband med bandklippningen. 

Journalisterna släpps in i huset för en rundvisning och snart väntar intervjuer med vad vi får förmoda är nöjda ägare och andra inblandade.

Uppdatering 13:16 

Vi frågar Leif Karlsson om prisbilden, ett besök på Warmbadhuset kostar 745 kronor per person och ett tilltuggspaket kostar ytterligare 250 kronor. 

På lokala Facebooksidor har priset diskuterats, då många tycker att det är högt. Hur har ni resonerat när ni satte priset? 

– Rent allmänt värderar vi produkten till ett visst pris. Vi ligger inte så mycket lägre eller högre än andra liknande anläggningar. Sedan går det inte att jämföra med andra riktigt, vi har till exempel inga behandlingar som man kan köpa till, däremot ingår ett ritualpaket i entréavgiften. 

I ritualpaketet ingår olika självbehandlingar, som ska användas i olika steg. Det handlar om till exempel ansiktsmjölk, ansiktsskrubb och en mask som man applicerar på ansiktet. 

– Vi har prissatt utifrån vad man får, och då ingår ju inte bara entrén. Sedan får andra bedöma om det är billigt eller dyrt, säger Leif Karlsson. 

undefined
Leif Karlsson igen.

Björn Ulvaeus och Anna Ulvaeus låter sig intervjuas av ett medie åt taget, och vid 13-tiden hade även vi fått prata med duon. 

– Vi tyckte att det saknades en del i Slottsholmens anläggning och landade att vi ville ha en aktivitet för våra besökare. Det i kombination med att vi tyckte det var synd att huset stod tomt gjorde att idén uppstod, svarar Anna Ulvaeus på frågan om varför man valde att satsa på det gamla varmbadhuset. 

undefined
Anna och Björn Ulvaeus ger intervjuer i poolområdet.

– Att ha en turistbyrå i det här huset, i stans bästa läge, var ett helgerån tyckte jag. Så vi frågade i stan om vi skulle ta och restaurera huset, och det tyckte man var en bra idé, säger Björn Ulvaeus. 

Vilken är den primära målgruppen?

– Bra fråga, det vet vi inte än. Men förhoppningen är att det ska vara blandat. Intresset hittills visar ingen röd tråd, även om det mest är Västervikare som har hört av sig, säger Björn Ulvaues. 

Anna Ulvaeus poängterar att man gjort ett stort och ambitiöst arbete för att modernisera och restaurera lokalerna, i samråd med länsantikvarier i Kalmar. Det är ett gammalt hus, och man har velat bevara så mycket som möjligt. 

– Jag hoppas att man förstår hur mycket vi investerat i det här, och att vi därför inte räknar oss som ett vanligt badhus. 

Warmbadhuset öppnar imorgon lördag, den 16 oktober. 

Mer interiör från Warmbadhuset.
Mer interiör från Warmbadhuset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!