Ingebo hagar satsar: "Vi försöker få det att gå runt"

Kristina Lindelöf på Ingebo Hagar kämpar för verksamheten under pandemin. "De guidade turerna blev helt rätt i alla fall."

"Det märks att djuren har det väldigt bra här. De är så keliga och tillgivna. De skulle aldrig komma fram annars." säger Maria Andersson tillsammans med dottern Iris.

"Det märks att djuren har det väldigt bra här. De är så keliga och tillgivna. De skulle aldrig komma fram annars." säger Maria Andersson tillsammans med dottern Iris.

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby kommun2020-07-06 06:00

Som så många andra verksamheten har Ingebo Hagar drabbats hårt ekonomiskt av pandemin och många av de planerade satsningarna har lagts på is. 

– Det här var sommaren när vi skulle testa massor med nya idéer, ha jättemånga gäster och faktiskt börja tjäna pengar, säger Kristina Lindelöf.

–Jag har anställt ny personal och vi har tagit nya tag. Men i dessa coronatider kom det lite av sig. De guidade turerna i bondgården och trädgården blev helt rätt i alla fall eftersom de är utomhusaktiviteter. Hittills verkar det som att de slår väl ut. Vi har haft besökare nästan varje dag så nu kommer vi utöka och ha det två gånger om dagen. Det är också ett sätt för oss att få ut lite mer i ekonomi.

Nytt för i sommar är att besökare kan komma och få ett personligt möte med bondgårdens djur. Dagen är inte ett undantag och Kristina Lindelöf står leende och ser på medan barn och vuxna tittar eller klappar på getter, får, grisar, kaniner, hästar och ankor.

–Det här är underbart att få se barnens och föräldrarnas glädje. Vi får försöka få det att går runt under den här tiden. 

När Astrid Lindgrens Värld stängde blev det redan ansträngda läget ännu tuffare, då de flesta boendebokningarna försvann. 

–Det är boendet som bär upp verksamheten ekonomiskt så vår omsättning kommer att minska radikalt. Det är nu vi egentligen ska tjäna alla pengar som ska räcka hela året. Vi får hoppas att det blir något stöd från myndigheterna annars kommer det att bli en väldigt tuff vinter.

Men att ge upp menar Kristina Lindelöf inte är aktuellt. 

–Visst hade det varit ett alternativ att stänga ner allting men det är inget roligt alternativ. Det finns trots allt några gäster som kommer för att de vill leva bondgårdsliv några dagar. Andra kommer för att hälsa på släktingar. Vi har också de guidade turerna och caféet. Sedan får vi hitta på fler initiativ, kanske något som har mer med kretsloppstänk att göra. Det är positivt att det nu är så lätt att nå ut genom sociala medier. 

På plats bland fåren är Maria Andersson och dottern Iris glada över möjligheten att umgås utomhus. 

– Min kompis och hennes bror med familj är på besök från Göteborg. I och med coronan försöker vi att umgås ute så vi bestämde oss för att träffas här. Det är verkligen mysigt och barnen tycker att det är jätteroligt med djuren.

"Det är kul att leka med djuren. Getterna är mina favoriter." berättar Albin Larsson som var på plats med mormor Annie Adsjö.
"Det är kul att leka med djuren. Getterna är mina favoriter." berättar Albin Larsson som var på plats med mormor Annie Adsjö.
Karta: Ingebo Hagar
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!